12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Počele radionice izrade potrepština za ugostiteljtvo u okviru projekta Made By Novljanke

Radionica – NVO Mare Mare

Osnaživanje uz šivaću mašinu



U radionicama koje organizuje NVO Mare Mare deset žena će narednih mjeseci šiti stolnjake, nadstolnjake, salvete i druge potrepštine za ugostiteljstvo. Kroz projekat Made By Novljanke žene iz ranjivih grupa steći će vještine šivenja što će im  omogućiti da lakše nađu posao. To će za njih značiti finansijsku nezavisnost i veću ekonomsku sigurnost.

Aktivno uključivanje žena iz ranjivih grupa u radnu snagu doprinosi unapređenju rodne ravnopravnosti u Herceg Novom, što je jedan od ciljeva projekta. Ovo pokazuje da se društvo zalaže za inkluziju i jednakost šansi za sve žene, bez obzira na njihovu socijalnu poziciju.

Kroz ovaj projekt, lokalni poslodavci će imati priliku da bolje razumiju važnost uključivanja lokalne ženske radne snage i lokalnih proizvoda u njihove dobavljačke lance. Ovo može pozitivno uticati na ekonomiju opštine, ali i šire jer će podržavanjem lokalnih inicijativa doprinjeti jačanju zajednice.

Proizvodi izrađeni u okviru ovog projekta, kao što su stoljnjaci, nadstolnjaci i salvete, mogu postati lokalno prepoznatljivi brendovi.

Zajednica će kroz ovaj projekat postati svjesna važnosti inkluzivnosti i podrške ranjivim grupama. To može dovesti do pozitivnih promjena u društvenoj percepciji i odnosima prema marginalizovanim grupama.

Radionica – NVO Mare Mare

“Projekat “Made By Novljanke” projekt ima potencijal da donese koristi ženama ranjivih grupa, lokalnim poslodavcima i cjelokupnoj zajednici u Herceg Novom, a ovaj primjer pozitivne društvene inicijative koja može imati dugoročan uticaj na zajednicu”, uvjerena je koordinatorka projekta Dubravka Raičević.

Projekat Made By Novljanke implementira se u sklopu  Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans (Regionalnog programa lokalne demokratije na  Zapadnom Balkanu -ReLOaD2) , koji finansira Evropska unija u Crnoj Gori a koji sprovodi United Nations Development Programme – UNDP (Program Ujedinjenih nacija  za razvoj ).U Crnoj Gori ReLOaD 2 realizuje se u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava među kojima je i Opština Herceg Novi / Municipality of Herceg Novi.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

Najčitanije