24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bošković: „Jadran“ ostaje u Crnoj Gori

Crna Gora otvorena je da svi njeni saveznici koriste školski brod „Jadran“, ali on će ostati u toj državi i ploviti pod njenom zastavom- poručeno je večeras sa centralne svečanosti kojom je u Tivtu obilježena 85.godišnjica najvrijednijeg i najljepšeg broda Mornarice VCG.

Hrvatska pretenduje da preuzume „Jadran“, a ta država je u posljednjih nekoliko mjeseci preduzela niz diplomatskih akcija i pritisaka da joj Crna Gora „vrati“ stari jedrenjak koji je po tvrdnji zvaničnog Zagreba, JNA 1991. „ukrala“ iz Splita.

„Jadran“ se sa ovim gradom saživio prije 85 godina i ovo je brod koji će, siguran sam nadživjeti sve nas i koji će i sledećih 85 godina živjet sa ovim gradom i dočekivati neke nove generacije, nove mornare i nove turiste“- kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, obraćajući se brojnim zvanicama iz državnog establišmenta, privrednog, javnog i kulturnog života, a koje su se večeras okupile na svečanom koktelu upriličenom na palubi „Jadrana“, vezanog na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

Svečanosti su pored ostalih, prisustvovali i načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac, predstavnici diplomatskog kora i vojni ataše SAD u Podgorici.

„Siguran sam da danas ovo što možemo vidjeti da predstavlja ovaj brod je jedan od najsvjetlijih trenutaka u 85 godina istorije „Jadrana“. Vlada Crne Gore je 2013. izdvojila značajna sredstva da nakon generalnog remonta, „Jadran“ ponovno uzdigne i ponovno zasvijetli u svom najljepšem ruhu. Upravo je to bio zalog za budućnost, zalog da ovaj brod plovi i da bude svima na usluzi, u Crnoj Gori. Naša projekcija je da ovaj brod otvorimo i građanima i turistima, a u tome smo uspjeli jer je „Jadran“ samo za 24 sata na „Danu otvorenih vrata“, obišlo skoro 2.000 ljudi“- kazao je ministar Bošković.

Jadran sa svecanosti

Tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac podsjetio je na višedecenijsku vezu „Jadran“ sa Tivtom i Bokom koja je počela još 16.jula 1933 kada je tada novi jedrenjak, uplovio u Tivat kao svoju prvu luku u domovini. Kusovac je „Jadran“ nazvao „neodvojivim tkivom i ikonom ovog zaliva“

„Danas na palubama „Jadrana“ pored kadra MVCG, svoja prva iskustva u pomorstvu i navigaciji stiču i učenici i studenti pomorskih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Biti dobar pomorac danas u doba automatike i elektronike, ne može se ako se ne prođe posebna i svojevrsna škola pod jedrima na šb „Jadran“. Biti članom njegove posade, oduvijek je bila posebna čast i privilegija, ali i velika odgovornost i obeveza koja neprekidno traje kod brojnih generacija. Nastavljamo sa istim žarom i entuzijazmom, do kraja posvećeni ispunjavanju svojih profesionalnih obaveza. Nastojimo graditi budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Činimo ga modernim tamo gdje je to moguće i gdje se to smije, a čuvamo našu tradiciju i nasljeđe tamo gdje je to naša obaveza“- kazao je komandant šb „Jadran“, kapetan korvete Zoran Ivanovski, zahvaljujuči se članovima posade, te svim instuticijama i prijateljima starog jedrenjaka koji doprinose da on bude u dobroj formi i da redovno izvršava sve svoje zadatatke.

„Srećan Ti rođendan Stari,  i još mnogo, mnogo srećnih godina uz mirno more, puna jedra i vazda makar jednu stopu mora ispod kobilice. Živio!“- poželio je svom brodu Ivanovski.

Večerašnja svečanost bila je inače, i jedna od rijetkih prilika kada su se na palubi starog jedrenjaka pored aktuelnog, kao gosti okupila i još tri bivša zapovjednika „Jadrana“ – kapetan fregate Milenko Katić, kapetan bojnog broda Darko Vuković i kapetan korvete Predrag Supić.

U obilježavanju rođendana broda, učestvovali su i Gradska muzike Tivat, profesori Muzičke škole i recitarori iz OŠ „Drago Milović“

Izvor:S.L

Najčitanije