7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Božićni koncert horova Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”

Dječji i omladinski hor kojim je dirigovala Ivana Krivokapić i mješoviti hor pod upravom Mihajla Lazarevića pjevali u čast Hristovog rođenja

Horski pjevači i pjevačice svih uzrasta, raspoređeni u tri zbora Srpskog pjevačkog društva  “Jedinstvo“ (1839) Kotor, pobrali su aplauze zadovoljne publike koja je imala priliku da uživa u divnom, pitkoim I raznovrsnom programu tradicionalnog božićnog koncerta, održanog u hramu Svetog Nikole u Starom gradu. Od duhovnih i izvornih svjetovnih napjeva u četvoroglasnom maniru, do popularnih novogodišnjih dječijih pjesama, prošaranih svim glasovnim nijansama sjajnih mladih solista/solistkinja, horisti su netremice držali pažnju publike, prenoseći joj melodijom radost Hristovog rođenja. Društvo ima preko 150 članova u sva tri ansambla – pjevači iz dječjeg hora vremenom prelaze  u omladinski, iz omladinskog u seniorski. Svake godine sve je više članova i sve su bolji i bolji. Jedno vrijeme mladi pjevaju u oba ansambla- Dječji (Omladinski) i „seniorski“, ne mogu da se odvoje, vole i jedno i drugo, a kad stasaju kao ozbiljni pjevači, prelaze u mješoviti sastav i to je prirodan tok.

– Hvala Bogu za to, još nas je sada bilo i manje, jer je dosta bolesnih i raspust je, otputovali su, ali i pored toga što ih fali sigurno 15, nas je bilo veliki broj, vidjeli ste i sami. Ja sam im prije svega drugarica, oni to i osjećaju, zato i rado dolaze, iako ja budem jako stroga, jer da nema kvaliteta, ne bismo ni stigli ovoliki repertoar da uradimo. Djeca stvarno rado dolaze, kao što i ja volim da sa njima iskreno radim, to mi je veliko zadovoljstvo. Najviše volim probe, a na kraju taj koncert ispadne onako kako to oni sami zasluže, kaže dirigentkinja Ivana Krivokapić za Boka news. Solistkinje u Dječjem horu su bile Petra Bogdanović, Danica Matanović i Ivana Nikolić, a u Omladinskom horu su Nikola Vukšić, Uroš Bjelanović, Jovana Mršulja, Isidora Nikolić, Katarina Krivokapić, Anđela Vulović, Irina Bulajić. Violinistkinja Ana- Marija Salamadija, flautistkinja Jovana Šujica i saksofonista Vojislav Marković, kada nisu svirali, pjevali su svoje horske dionice. Za klavijaturama ih je pratila prof. Ana Mihaljević, a na gitari Petar Bukilica.

SPD Jedinstvo – Jokić se obratio publici pred koncert

-Pjevali smo u čast Boga  na jedan moderan način, nije to bila isključivo duhovna kompozicija, ali onako sa svim instrumentima i sa tim milozvučnim glasićima na jedan savremeniji način pjevamo u slavu Hristu i Bogorodici. Pjesma je jedan od najneposrednijih načina da čovjek duhovno raste, a to je naročito izraženo kada djeca odrastaju pjevajući duhovne napjeve, dodaje Krivokapić i najavljuje nastup horova  za svečanu Svetosavsku akademiju 25. januara, a za 27. pripremaju predstavu posvećenu Sv. Savi.

Bezbroj je koncerata iza sadašnje postave Mješovitoga hora SPD Jedinstvo, nastupi na prvi pogled liče jedni na druge, ali su uvijek različiti povodi, različita je publika, prostor u kome se pjeva. Zato je ovaj, koji se neposredno dešava, najinteresantniji i najbolji, jer je uvijek “osvježen” nekom novom izvedbom. Od ove godine Hor u svom redovnom repertoaru ima izvorni notni zapis iz Risna – božićnu pjesmu “Tri su `tice s` neba dolećele”, koju je za hor uobličila Marina Adamov-Stojadinović.

SPD Jedinstvo

-Naši koncerti liče samo po tome što velika većina pjevača dugo istrajava I pjeva u horu, ali se uvijek trudimo da otpjevamo neki novi program, neke nove kompozicije, da istražimo neke nove kompozitore, nove zvukove, da dodajemo instrumente, da biramo soliste I da tako svaki concert učinimo publici zanimljivim. Tako smo se i ovoga puta potrudili da neke kompozicije koje smo i ranije pjevali, obučemo u neko novo ruho, dodamo novi program i tako svaki novi Božić učinimo svježim i interesantnim. Drago šnam je to nas prepoznaju najprije ljudi iz Boke i Crne Gore, zatim iz Regiona i kad dođu kod nas, dopadne im se naše pjevanje i vrlo rado nam se priključe, kaže za Boka news dirigent Mihajlo Lazarević i potsjeća na moto Društva: “U Jedinstvu i s Jedinstvom svem na susret smjemo poć”. Prema Statutu SPD “Jedinstva”, njegovim članom  može postati svaki pošteni i rodoljubivi građanin, te su vrata ovog Društva ovorena za svakoga od njiih. Lazarević potsjeća da je Hor “Jedinstvo” 5. januara nastupio u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a na poziv Srpskog kulturno-prosvjetnog društva “Prosvjeta”, gdje su takođe izveli neke od pjesama iz bokokotorskog muzičkog naslijeđa.

SPD Jedinstvo

-Kao jedan od najstarijih horova na Balkanu imamo tu čast, ali i obavezu da budemo “perjanici horske muzike”. Tako je bilo i ovoga puta, doduše, uz malo zgusnuti program – koncert u Sarajevu je bio dan prije Badnjeg dana, a Hor ima veoma mnogo obaveza i 6. i 7. januara. Nastupili smo uz razumijevanje Turističke organizacije da naš božićni koncert koji tradicionalno pjevamo 4. januara, pomjerimo na 8. januar, pojasnio je Lazarević.

Poseban status za SPD “Jedinstvo”

-Izražavam veliku zahvalnost svim članovima što omogućavate našem gradu da ima hor kojim se diči, koji je sa tri ansambla za ponos, ne samo našeg grada, već i cijele regije. Predlogom zakona o gradu Kotoru i inicijative za povratak statusa grada, predvidjeli smo da SPD Jedinstvo dobije poseban status u našem zakonodavnom okviru, poručio je prisutnima Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor.

/M.D.P./

Najčitanije