18 C
Kotor

Slušaj online radio

Božinović: Broj putnika na GP Klek smanjen 42 posto

GP Neum

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je u petak kako je dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za promet, u jeku turističke sezone, broj putnika na graničnom prijelazu Klek manji za 42 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

“To je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna, ne samo za naše ljude, već i strane turiste u Hrvatskoj”, napisao je Božinović na twitteru.

Voditelj Odjela za promet Hrvatskih cesta Slaviša Babić u srijedu je rekao kako će za most ove i sljedeće sedmice biti udarni.

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske unije, svečano je otvoren u utorak navečer, a redovan promet u oba smjera preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut je teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

Izvor:Hina

Najčitanije