22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Britanka milioniti posjetilac dubrovačkih zidina, od iduće godine skuplje ulaznice

Milioniti posjetilac zidina

Dubrovačke zidine u petak su zabilježile miliontog posjetitelja u ovoj godini, što je dva tjedna ranije nego lani, a u Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) očekuju oko 1,3 milijuna posjetitelja do kraja ove godine, dok za iduću godinu najavljuju poskupljenje ulaznica za 50 kuna, na 200 kuna.

Milijunta posjetiteljica dubrovačkih zidina u 2018. godini, 25-godišnja Britanka Sofia Petrovic iz Nottinghama, svoju je ulaznicu kupila u petak ujutro, što je dva tjedna ranije nego lani.

Sofia Petrovic izjavila je kako joj je ovo drugi posjet Hrvatskoj i prvi Dubrovniku, gdje je stigla u društvu momka.

“Ovo mi je veliko iznenađenje. Nisam pojma imala da će mi se ovo dogoditi. I dosad smo imali predivan doživljaj Dubrovnik. Oduševljena sam. Vratit ćemo se iduće godine”, rekla je Petrovic.
Petrovic je priznala da ju je u Dubrovnik prvenstveno privukla povijesna baština grada, a potom i serijal ‘Igra prijestolja’.

“Posjetila sam Zagreb i zbilja sam htjela obići i ostatak Hrvatske. Nakon Dubrovnika ćemo posjetiti Hvar”, istaknula je milijunta posjetiteljica.

Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić izjavio je kako se do kraja godine očekuje oko 1,3 milijuna posjetitelja, a od iduće će godine cijena ulaznice poskupiti sa 150 na 200 kuna.

“To je prijedlog DPDS-a koji je prihvatio Grad Dubrovnik, s kojim imamo primjerenu suradnju. Gradonačelnik Franković bio je malo rezerviran, ali smo zaključili da je to moguće s obzirom na broj posjeta. Posljednjih godina smo se uvjerili kako posjet nikad nije ovisio o cijeni, već ukupnom posjetu Dubrovniku”, rekao je Orlić.

Dodao je kako DPDS i dalje ima stav kako dubrovačke zidine ne treba otvarati noću.
“Prvi je razlog što bi posjetitelji stanovnicima ‘bili u spavaćoj sobi’, a to bi zahtjevalo i velike sigurnosne mjere jer bi ih trebalo rasvijetliti pa bi izgledale kao Las Vegas. O tome ne razmišljamo”, istaknuo je Orlić.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, uz dubrovačke zidine, upravlja s još nekoliko povijesnih lokaliteta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na svakoj je zabilježen rast posjeta.

“Radovi na obnovi Stonskih zidina i Sokol grada u Konavlima su u tijeku. Posjet Stonskim zidinama porastao je preko 10 posto i želimo da budu samoodržive. Na Sokol gradu smo dobili dozvolu za ugradnju lifta, što je potrebno zbog visine i zahtjevnog terena”, najavio je Orlić.

Brojka od milijun posjetitelja dubrovačkih zidina prvi put je ‘probijena’ 13. listopada 2016. godine. U 2017. godini taj je broj dostignut dva tjedna ranije, 27. rujna, dok je u 2018. godini prag pomaknut za još dva tjedna.

Najčitanije