12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod „Sejong“ za lakši rad hidrografa

Donacija Južne Koreje crnogorskoj državnoj hidrometeorološkoj službi

U Tivtu predata vrijedna donacija Južne Koreje crnogorskoj državnoj hidrometeorološkoj službi


Ambasador Republik Koreje  u Srbiji i Crnoj Gori Deung Li, svečano je danas u Tivtu, Zavodu za hidrometeorologiju Crne Gore (ZHMS), predao novu donaciju južnokorejske Vlade toj institiciji.

Riječ je o novom brodu koji će se koristiti za hidrografska i druga istraživanja na moru, jer ZHMS u svom sastavu ima i Sektor za hidrografiju koji se bavi kartiranjem i hidrografskim premjerima mora, rijeka i jezera.

Novi brod je motorna jahta tipa „Jeanneau Merry Fisher 1095“, dužine 10,45 metra i širine 3,37 metara, a pogone je dva vanbrodska mtora „mercury“ snage po 300 konja. Zajedno sa posebnom dodatnom opremom koja je na njega instalirana, novi brod koji je javnosti juče predstavljen na ceremoniji na gradskoj rivi Pine u Tivtu, vrijedan je preko 250.000 eura, a isporučlila ga je tivatska kompanija „Una“.

Ambasador Republike Koreje Deung Li istakao je da ta država sa Crnom Gorom u domenu hidrigrafije odlilčno sarađuje  već pet godina.

Donacija Južne Koreje crnogorskoj državnoj hidrometeorološkoj službi

„Ambasada Republike Koreje je  2017.godine ZHM-u donirala elektronske i papirne navigacione karte. Štoviše, 2018. i 2019. godine nekoliko zvaničnika ZHMS Crne Gore su pozvani u Koreju kao dio „Programa obuke za kreiranje politike okeana“ i posjetili su prelijepi korejski lučki grad, Busan..“-podsjetio je ambasador Li dodajučli da se saradnja nastavlja donacijom novog plovila za potrebe ZHMS-a. Izgradnja i opremanje broda prilagođenog specifičnim potrebama hidrografske službe, trajala je dvije godine, a novo plovilo dobilo je ime „Sejong“, po kralju Sejongu Velikom, vladaru korejske dinastije Đoson u 15.vijeku. Ambasador Li je pojasnio da je kralj Sejong Veliki za Koreance značajan jer je pred ostaoga, svorio i proglasio korejsko pismo Hangul,  podstakao napredak nauke i tehnologije i uveo mjere za podsticanje  ekonomskog rasta.

“Poput onoga što je kralj Sejong uradio za jačenje svih oblasti  dinastije Đoson u to vrijeme, nadam se da će naše dvije zemlje moći da prošire i ojačaju našu saradnju u različitim oblastima, uključujući hidrografiju, informaciono-komunikacione tehnologije, infrastrukturu itd. Uvjerevam vas da će Koreja  i korejska ambasada biti posvećene podršci Crnoj Gori na njenom putu ka ekonomnskom prosperitetu.“- zaključio je ambasador Li.

Na vrijednoj donaciji se zahvalila direktorica ZHMS Crne Gore Dušica Brnović, podsječajući da je Sektor za hudrigrafiju koji je nekada funkcionisao u sklopu Ratne Mornarice Jugoslavije, od 2009. posta dio tog zavoda.

„Od samih početaka rad naših hidrografa je bio usmjeren na sticanje novih znanja i stručnosti,  kao i dobijanje savremene i specijalizovane opreme  za obavljenje svojih istraživanja. Nedostatak savtemenog plovila, bila je jedna od prepreka u obavljanju određnih istraživanja , a ovom donacijom – brodom „Sejong“ to će biti moguće  i što je najvažnije, naše kolege će biti sigurni na moru i u mogućnosti da proizvedu pouzdane i potrebne hidrografske podatke.“- istakla je direktorica ZHMS-a.

Donacija Južne Koreje crnogorskoj državnoj hidrometeorološkoj službi

Brnović se posebno osvrnula na veliku ulogu koju je  u uspostavljanju prisnih odnosa i saradnje ZHMS u hidrografiji sa Južnom Korejom imao sada već bivši vodeći hidrografski tručnjak ZHMS za tu oblast- mr hidrografije Branislav Gloginja.

Gloginja koji je inače, najškolovanji crnogorski hidrograf  koji je završio vodeće škole iz te oblasti na na Univerzitetu Southern Mississippi (USM), koji se nalazi u okviru NASA  Stennis svemirskog centra gradu Galfport u SAD-u te se usavrašavao u Koreji, prije oko plola godine je napustio ZHMS jer mu aktuelni menadžžment te ustanove nije ponudio ni izbliza adekvatno namještenje koje bi odgovaralo njegovim sposobnostima, stručnosti i međunarodnoj diplomi hidrogafa „A“kategorije. Stoga je Gloginja, umjesto da nastavi sa naporima koje je orije rtoga godinama ulagao da Crna Gora uprkos skromnim resurima, nastavi da ima ažurnu i pouzdanu hirdrografsku službu koja je od strateške vađnosti za državu i u domenu odbrane, bio primnuđen da napiustiu ZHMS i da svoju profesionalnun karijeru nastavi graditi u insotranstvu, radeći za jednu renomiranu njemačku hiudrografsko-istraživačku firmu.

Novi brod „Sekjong“ koji je juće predat ZHMS-u Gloginjin je posljednji veliki doprinos toj državnoj ustanovi koja nije imala trazmijevanja i osjećaja da zadrži tog vrsnog stručnjaka.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije