35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod za krstarenje spasao 68 migranata u Atlantskom okeanu

(Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Veliki brod za turističko krstarenje spasao je u Atlantskom okeanu 68 migranata iz drvenog čamca koji je plutao kod Kanarskih ostrva, saopštila je danas španska agencija za spašavanje na moru.

U saopštenuju se navodi da je u srijedu naftni tanker koji je putovao iz sjeverozapadne Španije u Brazil primijetio čamac 815 kilometara južno od Tenerifa, jednog od sedam ostrva u arhipelagu Kanara.

Španske vlasti su zatim preusmjerile „Insigniju“, brod za krstarenje, dugačak 185 metara, sa 700 putnika, da spase migrante. Posada „Insignije“ je iz čamca iznijela tri od pet tujela umrlih, a dva tijela nisu uspjeli da preuzmu zbog talasa.

Španska spasilačka agencija saopštila je da se očekuje da „Insignija“ stigne u petak u luku Santa Kruz na Tenerifima.

Kanarska ostrva su destinacija za brodove prepune migranata koji polaze iz sjeverozapadne Afrike opasnom atlantskom rutom u potrazi za boljim životom u Evropi.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je prošle godine rekordnih 55.618 migranata stiglo čamcima, većinom na Kanarska ostrva, što je skoro duplo više nego prethodne godine. Ove godine ih je već stiglo više od 23.000, saopštilo je Ministarstvo.

Španska neprofitna organizacija „Caminando Fronteras“ kaže da je više od 5.000 migranata poginulo ove godine pokušavajući da stignu do španskih obala, većina na Atlantskoj ruti. Broj poginulih za cijelu 2023. bio je 6.600, što je više nego dvostruko više od 2022. godine.

Najčitanije