20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodogradilište Bijela – Crna Gora dobija centar za popravku i remont jahti i superjahti

Panorama bivseg brodogradilista Bijela – foto Drago Krivokapić

Kompanijii Adriatic 42 iz Tivta Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo je urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju postojećih objekata brodogradilišne luke u Bijeloj.

Kako se navodi u dokumentaciji, rekonstrukcija objekata u brodogradilištu biće izvršena u okviru postojećih gabarita. U sklopu 10 parcela nalazi se više objekata različitih površina i namjene – od poslovnih zgrada, zgrada brodogradnje, trafostanica i neplodnog zemljišta, do bazena i dokova.
U urbanističko-tehničkim uslovima navedeno je da se na postojećim objektima rekonstrukcija može vršiti u okviru postojećih gabarita, shodno namjeni, prema pdgovarajućoj planskoj dokumentaciji.
Podsjetimo, koncesija za privredno korišćenje brodogradilišta u Bijeloj dodijeljena je konzorcijumu Montenegro Jacht Services, koga su činile kompanije Adriatic Marinas i Holandski Damen. Krajem septembra prošle godine saopšteno je da se Damen povlači iz ovog posla, a njegovo mjesto zauzela je kompanija Drydocks World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Animacija budućeg izgleda brodogradilišta u Bijeloj – Damen
Kako je tada saopšteno, plan dvije kompanije je da transformišu Brodogradilište Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti. Ugovorom je predviđeno da koncesionar adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina.
– Montenegro Yacht Services d.o.o Tivat će nuditi sveobuhvatne usluge održavanja, popravke i konverzije za jahte i superjahte za različite tržišne segmente – objašnjeno je ranije.
Konzorcijum će tokom prve tri godine u brodogradilište uložiti 20 mil EUR, a investicioni ciklus počeće nakon procesa remedijacije, čiji završetak se očekuje do 31. decembra 2021.
Izvor:eKapija
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije