22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodska industrija traži prioritetno vakcinisanje svih pomoraca

Vakcina

ICS upućuje pozive vladama da stave pomorce i pomorske radnike na prvo mjesto u redu za vakcine i da pomorce odrede kao ključne radnike, kako bi se izbjeglo ponavljanje ‘krize smjene posade’ iz 2020. godine. ICS zahtijeva da vlade, koje ponovno ograničavaju putovanja radi novih mutacija COVID-19, prepoznaju vitalnu ulogu pomoraca u globalnom lancu opskrbe.

Brodska industrija tvrdi da su zdravi, vakcinisani pomorci presudni u opskrbi robom. U ovoj godini će se svaka država opskrbljivati ​​medicinskim potrepštinama.

Pomorci su trenutno ozbiljno pogođeni krizom smjena posade. Ograničenje kretanja vezana uz COVID-19 prisilila su stotine hiljada pomoraca da rade i nakon isteka ugovora, što izaziva zabrinutost zbog umora, pristupa zdravstvenoj zaštiti te sigurnosti brodova.

Širenje novih inačica COVID-19 u Brazilu, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji pridonosi strožim ograničenjima smjene posade na globalnoj razini. Primjerice, Filipini su proširili privremenu zabranu smjene posade na 35 zemalja, zabranivši stranim pomorcima iskrcavanje u filipinskim lukama. Velika Britanija zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Amerike, a SAD su također pooštrile svoje uvjete za ulazak.

Predstavljajući više od 80% globalnih brodovlasnika, ICS zahtijeva da vlade širom svijeta ozbiljno shvate svoje dužnosti prema pomorcima i izbjegnu ponavljanje pogrešaka iz 2020. godine.

ILO je utvrdio prošle godine da su vlade kršile prava pomoraca i nisu se pridržavale nekoliko odredbi Konvencije o pomorskom radu tijekom pandemije COVID-19.

Kako bi zajamčili sigurnost svoje radne snage, brodarska industrija i ICS, ujedinjeni su u pozivanju šireg lanca opskrbe da odmah poduzme mjere i pomogne pomorcima.

Na brodovima rade pomorci raznih nacionalnosti, a trenutni model raspodjele cjepiva je cijepljenje po nacionalnosti. Prioritetni pristup cjepivima za sve pomorce i jasni protokoli ‘knjižice cjepiva’ u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatraju se vitalnima za održavanje globalne trgovine.

Generalna skupština UN-a poziva sve zemlje širom svijeta da pomorce odrede za ključne radnike. Papa Franjo također je izrazio svoju zabrinutost za 400 000 pomoraca na moru, pozivajući vlade da učine sve što je u njihovoj moći da okončaju krizu promjene posade.

Iako je više od 40 zemalja dosad pomorce prepoznalo kao ključne radnike, većina pomorskih država nije.

Guy Platten, glavni tajnik ICS-a, komentirao je:

„Prednosti cijepljenja pomoraca širom svijeta trebale bi biti očite. Vlade moraju klasificirati pomorce kao “ključne radnike” i dati im prioritetni pristup cjepivu, jer nemogućnost rotacije posada s brodova riskira prolazak medicinskog materijala potrebnog za globalno cijepljenje. Ako želimo održati globalnu trgovinu, pomorci ne smiju biti smješteni na začelju reda za cjepivo.”

Najčitanije