16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Broj putnika na aerodromima skoro na nivou 2019. godine?

aerodrom-tivat

Na crnogorskim aerodromima u prethodnoj sedmici bilo je 99% putnika u odnosu na uporedni period 2019. godine, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Damir Davidović.

Davidović je, gostujući u emisiji Naglas Televizije Crne Gore (TVCG) naveo da je Crna Gora, od početka godine do prethodnog petka, imala 19 sedmica koje su bile procentualno jače od posjeta 2019. i oko šest sedmica koje su bile slabije.

– Vjerujem da to daje jedan razlog za optimizam. S druge strane ne možemo da zanemarimo uticaj krize u Ukrajini imati na naše tržište – rekao je Davidović.

On je kazao da su turisti iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije imali značajan broj posjeta u Crnoj Gori.

– Međutim, u manjoj mjeri dolazi i tu do određenih pomjeranja. Mi svakako bilježimo veliko interesovanje. Ali, imamo pitanje i avio dostupnosti, koja bi trebala da bude razvijenija. Imamo pitanje saobraćajne povezanosti Crne Gore – ocijenio je Davidović.

Davidović je istakao da se juri rezultat iz 2019. godine, prenosi portal RTCG.

– Na graničnim prelazima (GP) u prosjeku smo ove godine imali 76%. Ohrabruje što u posljedjoj nedjelji, nakon ove junske rupe, na GP imamo nekih 96% uporednog perioda 2019. u toj junskoj sedmici. Kada govorimo o aerodromima koji su bili po broju putnika na nekih smo 71%. U posljednjoj sedmici smo na nekih 99% u odnosu na 2019. I tu bilježimo porast interesovanja – rekao je Davidović.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković istakao je da je za Crnu Goru glavno organizovano turističko tržište.

– Pred nama je situacija da se pripremimo za iduću godinu, da ne bismo izgubili organizovano tržište bez kojega nema puno korišćenje kapaciteta, koje zadovoljava i koje može da nam obezbijedi rentabilan rezultat – istakao je Ratković.

Turizmolog Miško Rađenović smatra da se ne treba “ugušiti” u jurenju rezultata iz 2019. jer, kako je rekao, kriza i dalje traje.

– Siguran sam da stanovnici nekih bližih zemalja, pored Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, neće sa zadovoljstvom odlučiti na putovanja kao što su odlučivali 2019. Ovu godinu treba iskoristi zajedno za dobro planiranje za sljedeću godinu krize – rekao je Rađenović.

On je kazao da se ne zna kada će se završiti kriza iz koje proizilaze sve inflacije.

– Konkretni profit od turizma biće smanjen. Treba se usmjeravati kratkoročno – kazao je Rađenović.

Direktor nevladine organizacije (NVO) Centar za razvoj Durmitora Darko Stijepović tvrdi da je broj turista drastično manji.

– Za šest mjeseci imate samo petinu prošlogodišnjeg prometa na Aerodromu Tivat. Podatke sa kojim raspolaže Ministarstvo, koje daje Nacionalna turistička organizacija (NTO) i lokalne TO su apsolutna neistina – rekao je Stijepović.

On je kazao da je metodologija koju koristi NTO je netačna i beskorisna.

– Pitanje je da li TO ispunjavaju svoju svrhu – zaključio je Stijepović.

Izvor:Mina

Najčitanije