15 C
Kotor

Slušaj online radio

Brzi i nepotopivi, budući brodovi hitne pomoći

Brod hitne pomoći

U Zadru je potpisan ugovor o gradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu Hitne pomorske medicinske službe. Iako će se ponajprije koristiti za potrebe naših otočana, zbog svojih naprednih tehničkih sposobnosti brodice će služiti i za traganje i spašavanje na moru. Ugovor je vrijedan više od 76 milona kuna, više od polovice novca osigurano je iz fondova Evropske unije.

Brzi, moćni i nepotopivi – takvi bi trebali biti budući brodovi hitne medicinske pomoći kada iziđu s navoza šibenskog i pulskog brodogradilišta. Isporuka prvog broda dogovorena je već za april iduće godine, a preostalih 5 u iduće dvije godine.

Hrvatska brodogradnja za hrvatske potrebe

– Imali smo snažnu konkurenciju iz inozemstva koja je već radila slične brodove i sad je na nama da udruženom hrvatskom pameću i znanjem napravimo još bolji i konkurentniji brod, kaže Roko Vuletić iz šibenskog brodogradilišta Iskra. Gordana Deranja iz pulskog Tehnomonta dodaje kako će u ovom projketku 300 radnika naći posao i što će hrvatska brodogradilišta raditi za hrvatske potrebe.

Brodovi će moći ploviti i tokom oluja, a pacijenti su sigurni čak i u slučaju prevrtanja, objašnjava kapetan Mario Kalmeta. Za kormilom će biti kapetani lučkih kapetanija, a medicinsku uslugu pružat će djelatnici hitne medicinske službe s pomoću najsuvremenije opreme.

Morska jedinica intenzivnog liječenja  

Ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević objašnjava kako će u kabini biti dva ležaja koja će potpuno amortizirati skakanje po valovima, a bit će im dostupna sva oprema kao u jedinici intenzivnog liječenja.

Brod će biti dug 15 metara i plovit će brzinom od čak 65 km na sat sto znači da će svi unesrećeni otočani biti zbrinuti unutar zlatnoga sata. Veliki je to iskorak za naše otočane, poručio je ministar zdravstva RH, Vili Beroš.

Na ovome se neće i stati, istaknuo je ministar, podsjetivši da je novim nacionalnim planom predviđena i uspostava hitne helikopterske medicinske službe u sljedećem petogodišnjem razdoblju.

Izvor:HRT

Najčitanije