15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zatvoren put Budva – Cetinje – Klizište odnijelo kuću pogledajte kadrove…

[KGVID poster=”/wp-content/uploads/2015/03/Budva_Kliziste_Markovici_thumb302.jpg” width=”700″ height=”395″]/wp-content/uploads/video/Budva_Kliziste_Markovici.mp4[/KGVID]

Zapisom kamere donosimo kadrove snimljene danas na putnom pravacu Budva – Cetinje koji je zatvoren za saobraćaj zbog velikog klizišta u mjestima Lapčići i Markovići.

“Ovakvu situaciju je uslovio prirodni faktor, klizište je aktivirano na prostoru ispod naselja Lapčići, i nažalost na pravcu do Jadranske magistrale napravio i dodatnu štetu, čak je i jedna kuća povučena klizištem, nekih 60 metara sa pozicije gdje je bila. Klizište je zatrpalo i stari Cetinjski put koji se nalazi nešto izviše te kote i ovaj dio Budve ostavio bez konekcije, čak između sela Stanišići, Lapčiči, Brajići i Pobori“, kazao je predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović.

Rađenović je kazao da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se sanira oštećeni dio puta, ali da to mora biti završeno do početka turističke sezone.

Direktor Crnagoraputa Savo Parača je kazao da Direkacija za saobraćaj intenzivno radi, angažovali su inženjere, geologe da utvrde na koji način je moguće pristupiti hitnoj sanaciji ovog dijela saobraćajnice.

Temelji porodične kuće Milivoja Markovića u selu Markovići iznad Budve, urušili su se uslijed obimnih padavina koje su izazvale klizište, a brdo se obrušilo na stari cetinjski put.

Kako navodi Milivoje za portal CdM.me, preko noći je otišao široki pojas terena, a sa njim i njegova kuća.

“U pitanju su vjerovatno podzemne vode. Nije bilo mogućnosti da se interveniše jer je i put presječen i otišla je. Sve se dešavalo pretprošle noći, u toku pola noći je sve krenulo i kada sam došao juče oko osam sati ujutro već je to sve bilo otišlo. Otišlo je i mnogo trudaiI rada”, navodi Marković koji je povremeno boravio u ovoj kući.

Kuća je, dodaje, temeljno rađena i kompaktna je, “utegnuta”, ali je teren na kojem je sagrađen nestabilan.

“Velike količine padavina, velike vrućine, klimatske promjene, podzemne vode su uzrokovale klizanje terena”, smatra Marković..

Najčitanije