15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – Performans i izložba Renata Rakića

Performans i izložba Renata Rakića u Budvi

Performans i izložba umjetnika Renata Rakića, biće upriličeni od subote 28. avgusta do ponedjeljka 30. avgusta u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (JU Muzeji i galerije Budve).

Tokom ovog perioda, kako je navedeno, umjetnik će boraviti i stvarati u prostoru budvanske Moderne galerije, a svi zainteresovani mogu prisustvovati performansu tokom tri dana u periodu od 14 do 22 časa. U ponedjeljak, 30. avgusta, umjetnik će predstaviti radove koje je stvarao prethodna dva dana. Kustoskinja ove izložbe je Senka Subotić. U okviru performansa biće predstavljeni modeli haljina dizajnerke Tihane Todić, koji su inspirisani djelima Renata Rakića. Naime, dizajnerka je slike sa Rakićevih radova, posebnom metodom skeniranja i štampe prenijela na platno za odjeću i kreirala svoje modele. Ideja i želja dizajnerke jeste da umjetnost pronađe svoje mjesto u odjeći, u modi.

Kako je Rakić o svojoj umjetnosti kazao, on iz oblasti crteža istražuje prikaz čovjeka, kao antropološko-ekscentričnog.

– Odbačena je religijska i bilo koja druga odrednica, rasna i polna. Na crtežu je čovjek, onakav kakav jeste, dobar i loš, na kraju uplašen od smrti s vjerom u dalje. Crteži su upozorenje na kratak životni vijek – kazao je Rakić.

Najčitanije