16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva spremna za jubilarni Međunarodni karneval, očekuje se oko 3.000 učesnika

Karneval Budva 2023.

Međunarodni budvanski karneval, koji će ove godine biti održan po jubilarni 20. put, zakazan je za period od 28. aprila do 2. maja. Karneval se organizuje pod sloganom „Zaplešimo skupa, da nam srce jače lupa“, a organizatori – Turistička organizacija Budva i NVO Feštađuni najavljuju do sada najveći karneval na trgu ispred i unutar Starog grada.

“Sve će početi 27. aprila kada ćemo tokom Abruma, odnosno poziva na Karneval, posjetiti Petrovac, Pržno, Rafailoviće, Bečiće, te hotele, hotelijere i ugostitelje pozvati da prisustvuju Budvanskom karnevalu. Čitav veliki Abrum nastavljamo 28. aprila kada ćemo pozvati sve stare porodice i ugostitelje da iznesu posluženje i posluže veliku, šarenu karnevalsku povorku i da naravno dođu na karnevalske dane,” najavila je predstavnica TO Budva, Tijana Kotarac.

TO Budva je osmislila bogat program za karnevalske dane koji počinje od 28. aprila. Svakog dana unutar Starog grada, na trgovima piazzettama biće organizovani muzički programi pop, rok i DJ večeri, a poseban spektakl je pripremljen za ljubitelje opere.

“Ono što je drugačije u ovogodišnjem Međunarodnom karnevalu jeste da će njegov početak obilježiti operski događaj, kantata “Apolon i Dafne” koja će se održati na glavnoj bini ispred zidina Starog grada, 28. aprila sa početkom u 18h. Na jedan poseban način ćemo ući u obilježavanje ove posebne tradicije,” kaže Kotarac.

Najznačajniji segmenat ove tradicionalne manifestacije jeste velika karnevalska povorka predviđena za 29. april, koja će početi kod malog kružnog toka kod glavne gradske Pošte u 19:30h. Iz TO Budva obavještavaju da će od 18h saobraćaj biti obustavljen glavnom saobraćajnicom do Starog grada kojom će se kretati velika karnevalska povorka.

Karneval Budva 2023.

“Očekujemo oko 3.000 učesnika iz 10, 15 zemalja regiona i svijeta koji će kroz raskoš boja i ideja predstaviti svoje maske. To veče nastavljamo na glavnom gradskom trgu sa Karneval Show kada će se unutar Starog grada održati žurke. 30. april je posvećen najmlađima, imamo već od jutarnjih sati na starogradskom trgu žurke za najmlađe. Biće tu i face-painting, animacije, a mala karnevalska povorka će već od 15h biti spremna da krene put Starog grada.”

U večernjim časovima se ponovo očekuje sjajan muzički program uz The Grupu, Gradsku muziku, a posebno interesovanje se očekuje za nastup bosanskohercegovačkog sastava Letu Štuke.

“Za samu završnicu karnevalskih svečanosti 1. maja nas očekuje jedna velika manifestacija “Budva pleše” ispred zidina Starog grada, kada će sa nama biti brazilske i crnogorske plesne trupe, svi ćemo plesati i učiti djecu plesnim koracima. U večernjim satima očekujemo mnogo zanimljivih koncerata koji će za krunu imati veliki koncert Vlada Georgieva u kasnim večernjim satima.”

Iz TO Budva očekuju da će im vrijeme biti naklonjeno, pošto su svi događaji na otvorenom, ali podsjećaju da je za karnevale svuda u svijetu karakteristično da se bez obzira na vremenske uslove oni održavaju.

“Mi ćemo sigurno plesati svi skupa, bilo kiše ili ne, a pretpostavljemo da će nas sunce zagrijati i tih prvomajskih dana,” poručila je Kotarac.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije