25 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva: Što hitnije vratiti Citadelu gradu

Budva Citadela-foto www. ttnotes.com

Iz Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA su istakli da vraćanje Citadele i njeno stavljanje u funkciju gradske kulturne politike i ponude vide kao svoju obavezu, te da će tražiti da se ova tačka u što hitnijem roku nađe na dnevnom redu koalicionih sastanaka i sjednice SO Budva.

“Opštinski odbor Građanskog pokreta URA je prilikom konstituisanja nove budvanske vlasti 2016. godine, već na prvom sastanku zatražio da se napravi lista prioriteta u opštini Budva. Kao jedan od vodećih prioriteta smo vidjeli vraćanje, odnosno otkupljivanje Citadele.

Ta je inicijativa jednoglasno prihvaćena od strane svih koalicionih partnera koji participiraju u vlasti. Kako smo obaviješteni, u nekoliko navrata su i obavljani razgovori sa aktuelnim vlasnikom Citadele, gospodinom Ćupićem, ali se u tom poslu ni najmanje nije odmaklo”, navodi se u saoštenju OO URA, koje potpisuje Blažo Rađenović.

Kako ističu, Citadela je za grad Budvu i njegovo funkcionisanje ključni objekat i nezamislivo je da ovako važan kulturno-istorijski i prostor, smješten u samom središtu drevne Budve, bude u vlasništvu bilo koga osim Opštine i njenih građana i građanki. Podsjećamo pritom da je izdvajanje Citadele iz gradskog kulturnog jezgra do sada rezultiralo milionskim štetama i redukcijom onog što su mogle da ostvaruju i pružaju institucije kulture, a posebno Grad teatar.

“Posebna šteta je u domenu povjerenja građana u pravdu i pravičnost, koju su izazvali upravo oni kojima su svojevremeno bili povjeravani grad i njegove funkcije.

Kao predstavnici Građanskog pokreta URA, koji se u predizbornom i postizbornom periodu isključivo i jedino držao principa i obećanja datih građanima, vraćanje Citadele i njeno stavljanje u funkciju gradske kulturne politike i ponude vidimo kao svoju obavezu. Ta obaveza proizilazi i iz dogovorenog i potpisanog Koalicionog sporazuma i zato ćemo tražiti da se ova tačka u što hitnijem roku nađe na dnevnom redu koalicionih sastanaka i sjednice SO.

Napominjemo da, bez obzira na kontroverze koje su pratile razmjenu 684 kvadrata saniranog i iznimno vrijednog stambenog prostora na Citadeli za 684 kvadrata stanova u Tivtu, na lokaciji „Delfin“, ne želimo da sada bilo koga oštetimo ili mu nešto otimamo. Međutim, neprikosnovenost privatne svojine ne podrazumijeva da se zauvijek prihvati zatečeno stanje i aboliraju od odgovornosti oni koji su omogućili za grad izuzetno nepovoljne poslove.

Zbog toga ćemo tražiti uključivanje stručnjaka i licenciranih lica koja se bave procjenom nekretnina, a sve to nakon što predsjednik opštine, gospodin Carević, prethodno obavi razgovor sa aktuelnim vlasnikom.U zavisnosti od procijenjene visine nadoknade, kao i prethodno postignutog dogovora, zahtijevaćemo da Opština vrati Citadelu gradu čiji je ona neodvojivi kutlurološki orijentir.

Vjerujemo da će i aktuelni vlasnik imati raziumijevanj, a i volje da se Citadela vrati gradu, a ukoliko sredstva koja Opštini stoje na raspolaganjune budu dovoljna, tražićemo da se napravi rebalans, odnosno plan otkupa i vraćanja Citadele opštini Budva”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije