15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva u finalu za Evropsku prijestonicu kulture 2028.

Budva / Boka Prijestonica kulture foto Mediabiro

Projekat “Budva Boka 2028” ušao je u završni krug takmičenja za Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu što potvrđuje potencijal kulturnog razvoja Budve. Ukoliko pobjedi, Budva će biti domaćin cjelogodišnjeg programa kulturnih događaja i aktivnosti, koji će prikazati svoju umjetničku, muzičku, pozorišnu i književnu tradiciju, kao i svoje savremene kulturne izraze.

Program koji će uključivati nastupe domaćih i međunarodnih umjetnika, izložbe, radionice, konferencije i druge kulturne događaje predstavljen je u prisustvu brojnih posjetilaca i medija na Sajmu turizma.

Projekat Evropske prestonice kulture, prema riječima predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, Predraga Zenovića, daje mogućnost svima koji se bave Budvom kao turističkom destinacijom da zajedničkim snagama povežu kulturu i turizam, kako bi svaki posjetilac Budve u narednom period shvatio da je kultura neodvojivi segment iskustva, koji kao turista može da ima u ovom gradu.

– Budva je ove godine u finalu za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine i nadamo se da će ući u šezdesetak gradova koji su odnijeli tu laskavu titulu i budući da postoji veliki broj, stotine hiljada gradova, to je velika čast i privilegija biti u finalu Budva je pokazala da, ono što je njen istorijski značaj, a to je grad koji je star dva i po milenijuma koji ima kulturno-civilizacijske slojeve gotovo svih velikih civilizacija i kultura to je grad koji na svom prostoru ima izuzetno vežne istorijske, srednjovjekovne manastire, fresno slikarstvo. To je grad koji ima svoj stari grad koji je iz Mletačkog vremena i koji je danas dosta prepoznatljiv. Boka koja sa svojim kulturnim izrazom i prirodnim pejzažom, zaista nešto što je specifičnost u cijelom svijetu – istakao je Zenović dodajući da su to samo neke od odlika koje Budvu, zajedno sa Bokom mogu dovesti do Evropska prestonica kulture.

Zenović smatra da ova titula ne treba da pripada samo gradovima koji su oduvijek prepoznati kao mjesto kulture, već gradovima koji mogu da ostvare veliku transformaciju i promjenu, a prema njegovim riječima Budva to može pružiti.

– Da se vrati svojoj kulturnoj suštini, da se vrati tom lijepom mediteranskom gradu koji spaja i Balkan i Evropu i Mediteran i Evropu, koji može da spoji kulturu i nauku, a to je jedan od najstarijih gradova na jadranu, a istovremeno i grada sa najmlađom populacijom. Dakle puno toga što možemo da spojimo i stvorimo jedan novi amalgam koji zovemo Evropska prestonica kulture i nadamo se da ćemo u toj godini imati i kulturnno – umjetničke programe tokom cijele godine, da ćemo do tada stvoriti adekvatnu infrastrukturu za kulturu, da ćemo završiti velike i važne infrastrukturne projekte, u prvom redu mislim na šetalište Budva – Bečići, ali i na cijelu stazu koja bi trebala da ide uz obalu od Jaza do Buljarice i da povezujući upravo selo i grad, ruralni i urbani dio, zaleđe i obalu, da damo Budvi jedan novi oblik i jednu novu suštinu u kojoj će kultura biti neodvojivi dio – zaključuje Zenović.

Budva / Boka Prijestonica kulture foto Mediabiro

Direktor Fondacije Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković, kroz primjer Novog Sada kao nosioca titule Evropske prestonice kulture, poručuje da ovaj projekat predstavlja vjetra u leđa ne samo Budvi i Boki, već cijeloj Crnoj Gori

– Ovo nije projekat koji samo mijenja kulturu, već čini da se promijeni sovijalno, društveno okruženje i ni jedan grad nepostoji koji već jeste Evropska prestonica kulture, nego grad koji želi to da postane. Dovoljno je da postavite ciljeve, da stvari koje vidite kao probleme rešavate kroz kulturu , a da sa druge strane stvari koje možda nijesu dovoljno istaknute, a dobre su, već sada budu podignute na jedan viši nivo i u toj sinergiji i balansu Budva u tom procesu od pet godina napravi neku novu priču, novog grada u kome kultura nije samo koncert, izložba, performans nego način života – kazao je Milenković.

Saradnja koju je sa Budvom ostvarila manekenka i zaštitno lice tog grada, Danijela Dimitrovska njoj pričinjavaju veliko zadovoljstvo i kako je navela, iskreno se raduje budućoj posjeti Budve, gdje će praviti materijal kojim će predstaviti ovaj grad na nešto drugačiji način.

– Poenta je da se Budva i Budvanksa rivijera predstave na jedan malo drugačiji način. Ne samo kao mjesto za ljetovanje, već i kao predivno mjesto za posjetu tokom cijele godine. Pored prelijepih plaža ima puno festivala, karnevala, manastira, restorana tako da ću ja probati na malo drugačiji način da prenesem svima utiske, kako bi ljudi došli i iskusili isto – poručila je Dimitrovska.

Pohvalivši projekat, članica gudačkog kvarteta Habanera Nina Birač kazala je da je i za umjetnike ovo odličan poduhvat.

– Vidljivost će se definitivno povećati, a nama će se omogućiti brojni nastupi i kontakti sa brojnim svjetskim zvijezdama – rekla je ona.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije