30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ćakulajmo o moru” – Splitska Pomorska škola: učenici će učiti od iskusnih pomoraca

Kapetan Žarko Buljević gostovao je u Pomorskoj školi

U splitskoj Pomorskoj školi zaista s trude svojim učenicima približiti pomorska zvanja kako bi budući pomorci bili što spremniji za ovo specifično tržište rada.

Tako su pokrenuli projekt “Ćakulajmo o moru” putem kojeg će učenici imati priliku poslušati predavanja i diskutirati sa zanimljivim gostima. Prvi na redu bio je kapetan Žarko Buljević, pomorac iz Splita, koji je plovio arktičkim područjem uz sjevernu azijsku, većim dijelom rusku obalu, takozvanim Sjevernim morskim putem, kao prvi zapovjednik na svijetu koji je tom rutom prošao LNG tankerom punim ukapljenog plina.

– Cilj nam je da svim strukama škole (nautičkoj, ribarskoj-nautičkoj, brodostrojarskoj te logistici i špediciji) i to prvenstveno maturantima koji nam uskoro odlaze na ovaj način dodatno približimo “kruh sa sedam kora”, kao dopunu njihovog obrazovanja, da dobiju aktualne informacije sa svjetskog tržišta, kako da se usmjere prema granama pomorstva…

Jednom mjesečno u školi će predavanje održati osoba koja će učenicima, ali i javnosti, kroz stručne teme pružiti vrijedne informacije iz pomorskog svijeta. Kroz osobne foto i video materijale gosti će predočiti svoj rad vezan uz more, a već u planu imamo i foto izložbu jednog od njih. Zanimljivo je da će gosti većinom biti bivši učenici naše škole, jer smo ponosni na njihov profesionalni put te pratimo njihov rad – kazala je Marijana De Marchi, profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta koja je uz profesora nautičke skupine predmeta Ivana Roščića, mentorica ovog projekta.

Škola je inače poznata po brojnih zanimljivim projektima za učenike koji uz redovnu nastavu, poput edukacije o pomorskoj nautici gostujući na brodovima, projekta mjerenja i promatranja mora, korištenju podvodnih dronova, ronjenju, pisanju časopisa…

Učenici su ovom prilikom imali priliku čuti i vidjeti iskustva kapetana Buljevića, nekadašnjeg učenika Pomorske škole. Njegovo putovanje LNG tankerom sa teretom ukapljenog plina preko Sjevernog puta ovog prosinca obilježava svoju desetogodišnjicu. Posadu sa zapovjednikom Buljevićem, činilo je te 2012. godine još šest hrvatskih časnika.

Najčitanije