24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Carbonara sa tikvicama

Carbonara sa tikvicama
Carbonara sa tikvicama – Josipa Uzelac

Carbonara sa tikvicama savršeno je jelo za more, ljeto, barku – gotova je za desetak minuta, vrlo je hranjiva, stoga se posebno preporučuje omladini i djeci iscrpljenima od kupanja – ali i ribolovcima. Zbog toga je i malo „krepkiji“ recept, od onog kojeg inače spremam u kućnim uvjetima.

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme: 10 – 15 min

Potrebni sastojci :

400 g tikvica (1 srednje veličine po osobi)

3 žumanca

1 cijelo jaje

50 g ovčjeg sira ribanca

50 g parmezana

 4 jž maslinovog ulja

150 g guanciale – podvoljak, ili dobre, ne previše suhe pancete

420 g špageta ili 300 g mašnica (farfalle)

Način pripreme:

U tavi, u kojoj ćete začiniti paštu, ulijte ulje, ugrijte ga i ubacite tikvice narezane na kriške – ako je veća tikvica, onda je prvo  prepolovite. Na vrlo jakoj vatri ih preokrenite , neka uhvate  ponegdje smećkastu boju, ali moraju ostati polusirove.

Pristavite vodu za paštu – carbonara se može raditi od špageta, ali odlična je i sa nekom kratkom paštom poput makarončića, mašnica (farfalle). Dijetalna količina špageta po osobi računa se 70 g – u uvjetima glavnog obroka to je bogatih 100 g. U  slučaju da koristite mašnice (farfalle) nikako ne stavljajte 100 g po osobi, bit će previše za količine ovog umaka i neće biti dobro. Dovoljno je 60 g. Vjerujte! Ukoliko ipak želite više pašte tada morate izračunati  odgovarajuću količinu sastojaka za umak.

U zdjelici umutite žumanjca i 1 cijelo jaje – posolite, popaprite (carbonara traži papar i to svježe mljeveni), dodajte mješavinu ovčjeg sira i parmezana, po mogućnosti  svježe mljevenog. Dodajte i 2 – 3 žlice kipuće vode od kuhanja pašte, brzo umiješajte, kako bi se stvorio kremasti umak bez ukuhanih jaja i mrvica sira.

Ako želite – a bit će još ukusnije i krepkije – popecite guanciale/podvoljak ili dobru pancetu isjeckanu na kockice na maloj tavici, bez masnoće. Postat će hrskave i pustit će svoju masnoću – popečenu pancetu ili podvoljak odvojite na tanjurić, a njihovu masnoću ulijte u tikvice.

Kada je pašta kuhana, vadite je šupljom zaimačom direktno u tavu sa tikvicama. Promiješajte, ako vam se čini suha, dodajte žlicu, dvije vode od kuhanja.

Sada slijedi najvažniji dio začinjanja carbonare – odstranite tavu sa vatre i ulijte masu jaja i sira, uz brzo i energično tučenje ili miješanje. Morate dobiti kremasti umak. Sada možete umiješati komadiće pancete, promiješajte, ponovno popaprite i poslužite. Jede se apsolutno odmah!

/Damira Skansi/

Najčitanije