20 C
Kotor

Slušaj online radio

Carević: Nemamo važnijih stvari od borbe s koronavirusom

Budva corona – foto Boka News

U Budvi je došlo do drastičnog povećanja broja zaraženih koronavirusom. Prema današnjim podacima, 9. februar, do 15 sati oboljelo je 811 građana.

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje održao sastanak na kom je konstatovano da je neophodno pod hitno preduzeti mjere za zaštitu stanovništva od virusa COVID-19. Predsjednik Opštine Budva Marko Carević zbog toga je zatražio od Vlade Crne Gore da se uvede totalno zatvaranje u tom gradu.

To bi podrazumijevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, prelazak na on-line nastavu u školama, zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića, te prilagođavanje trgovačkih i uslužnih preduzeća novim epidemiološkim okolnostima.

Carević je ocijenio da je taj scenario najbolji za Budvu. Međutim, žali zbog zakašnjele reakcije i, kako je kazao, loše komunikacije budvanskog Doma zdravlja s Ministarstvom zdravlja, a i između policije i sanitarne inpekcije.

“Sada, usled zakašnjele intervencije i alarmiranja, ostaje žal zašto je to tako. Mislim da nije dobro da se politika bavi životima građana i nadam se da ćemo iz ovoga izvući pouke. Treba, bez obzira na sve navedene činjenice, pokušati preduzeti mjere koje će biti efikasne u cilju suzbijanja pandemije”, poručio je Carević.

Po mišljenju predsjednika Opštine Budva, zaključavanje je nužno i nije neuobičajeno, jer je dalo rezultate u drugim opštinama.

Budva, predsjednik Opštine Budva Marko Carević

“Ono što je u našoj nadležnosti smo uradili. Predali smo zahtejv Vladi Crne Gore i resornom ministarstvu da preduzmu, po pitanju naših predloga, određene mjere i da donesu odluke. Da li će ih donijeti ili neće vidjećemo. Vjerovatno znaju šta im je raditi. Opština, ja lično, i sve strukture opštinskih službi su na raspolaganju. Čekamo da stručnjaci zdravstvenih službi donesu odluke i daju instrukcije šta da radimo. Mi smo posvećani tome i nemamo važnijih stvari od borbe sa COVID-om”, rekao je Carević.

Baviti se preventivom, a ne posljedicama za Carevića je ključ uspjeha. Podsjetio je da Budva nema bolnicu, da broj zdravstenih randika nije na adekvatnom nivou i da kapaciteti za borbu protiv koronavirusa nijesu dovoljni.

Carević je naglasio da je veoma važno spasiti turističku sezonu.

“Za dva, tri mjeseca počinje turistička sezona. Ako mi ne vratimo broj oboljelih na normalnu mjeru izgubićemo sezonu”, kazao je Carević.

“Paralelno s tim, mi kao grad se trudimo, radimo investiramo u pripremu grada i saobraćajnica. Rješavamo mnoge nagomilane probleme i paralelno sa svim poteškoćama mi ipak se borimo i imamo načina da pripremimo grad za turističku sezonu, jer znate da bi bila katastrofalna situacija kad je ne bi imali”, zaključio je predsjednik budvanske Opštine.

Dodao je da poziva sve građane i institucije na odgovornost.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije