9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Čast nema cijenu!

Čast nema cijenu
Čast nema cijenu

U znak sjećanja i obilježavanja 75 godina od herojske smrti mornaričkih oficira Milana Spasića i Sergeja Mašere, izložba sačuvanih eksponata i fotografija sa potonulog razarača Zagreb, pod nazivom Čast nema cijenu! biće otvorena u subotu 16. aprila u Zbirci pomorskog nasljeđa sa početkom u 18sati

Izložbu će svečano otvoriti komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Centralno mjesto izložbe zauzima pramac potonulog bojnog broda, kao i brodski i lični predmeti nađeni na mjestu stradanja i pogibije hrabrih Spasića i Mašere, koji tog maglovitog 17.tog aprila 1941. godine, dok su se niz lovćenske serpentine spuštale kolone italijanske vojske ka Boki Kotorskoj, nisu željeli da se predaju u ruke neprijatelju – naređenje komande flote da brodove preda neoštećene Italijanima nije važilo i za odvažne mornare koji su odlučili da razarač Zagreb dignu u vazduh.

Istorijski kontekst vremena u kom se herojski događaj odigrao biće prezentovan na izložbi i kroz uniforme, medalje i vojnu opremu II svjetskog rata. Tokom izložbe na ekranu će se emitovati francuski film Les Flammes sur l’Adriatique (Vatre nad Jadranom) iz 1968, koji je romansirana verzija događaja, a scenario za ovaj film pisao je jedan od najvećih pisaca sa ovih prostora – Meša Selimović. Svaki posjetilac izložbe će na dar dobiti prigodnu razglednicu, a na jesen se planira i izdavanje posebne markice posvećene ovom jubileju.

Pored domaćina, organizator izložbe je Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora, a izložba je sastavni dio programa koji se ove godine organizuje povodom jubileja podviga, u čiju su organizaciju uključeni predstavnici Opštine Tivat, Mornarice CG, Bokeške Mornarice, UBNOR-a Crne Gore, predstavnici NVO-a i lokalnih obrazovnih institucija.

Najčitanije