23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR na Međunarodnom susretu vinara “Sabatina 2022”

Sabatina Vodice

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 32. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2022”, koji je održan od 03 – 06. novembra u Vodicama / Republika Hrvatska pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.

Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili:

„Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”.

Tokom susreta priređen je veliki broj programa, između ostalog i Okrugli sto o zadrugarstvu, zatim uvijek interesantna i atraktivna radionica o vinu prof dr Bernarda Kozine, pa kao i svake godine Radionica „Wine Gastro Show”, ali i predstavljanje novih knjiga o vinovoj lozi i vinu izašlih od prošle Sabatine. Tokom manifestacije svoja vina predstavili su Vinoplod vinarija d.o.o. iz Šibenika, PZ Kuna 1898 sa poluotoka Pelješca, PZ Putnikovići, PZ Pošip Čara i PZ Dingač Potomje.

Istovremeno za vrijeme Manifestacije stigla je kiša sa znatnim zahlađenjem vremena pa je stoga u subotu 5. novembra otpala posjeta i upoznavanje kulturno – istorijskih znamenitosti grada Šibenika, kao i prigodni ručak u Vinoplod vinariji d.o.o.

Sabatina Vodice

Prilikom boravka na „Sabatini 2022” predstavnici CDPR-a predstavili su crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijelili ga prisutnim sudionicima. U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Međunarodni susret „Sabatina 2022” je uvijek istovremeno bio prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje. Istovremeno naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Najčitanije