13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR na poklon dobilo sliku povodom dvadeset godina rada

CDPR

Na početku 2021. godine Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) dobilo je na poklon sliku mladog crnogorskog likovnog umjetnika Đorđa Rašovića „Zabranjeno pušenje”.

Inače ova godina je godina u kojoj CDPR obilježava dvadeset godina od Osnivačke Skupštine kada je njegovim osnivanjem nastavljena aktivnost starog Društva za borbu protiv raka Crne Gore koje je osnovano daleke 1967. godine.

Međutim uslijed ratnih dešavanja u to vrijeme i smrti mnogobrojnih članova, osnivača i rukovodilaca, Društvo je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća praktično prestalo da funkcioniše, pa je tek 2001. godine sa CDPR nastavljena aktivnost u borbi protiv raka u našoj državi. Svih proteklih godina nalaze se u misiji pomoći oboljelima i njihovim najbližima, ali i podstičemo i koordiniramo aktivnost u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti.

Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. Tako je istovremeno borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda jedan od njihovih prioritetnih ciljeva.

“Đorđe Rašović koji je završio Fakultet likovnih umjetnosti (FLU) na Cetinju 2010. godine na ovaj način se sjetio da poklon slikom pomogne CDPR i sve koji se bore protiv pušenja, jedne od najtežih bolesti zavisnosti. Inače on je član ULUCG od 2010. godine, a izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. CDPR koristi istovremeno priliku da srdačno zahvali Đorđu na poklonjenoj slici koja će krasiti našu kancelariju. Na kraju svima preporučujemo nadajući se skorom konačnom pozitivno ishodu u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID – 19: „Budite Odgovorni” i poštujte uvijek osnovne i najefikasnije mjere: nošenje maske, održavanje fizičke distance – 2 m i stalnu higijenu ruku kako je to predviđeno”, kazali su iz CDPR-a.

Najčitanije