15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR – Svjetski dan zdravlja uz poruku: „Podrška sestrama i babicama”

Photo CDPR

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja, koji su UN uspostavile 7. aprila 1948. godine kada je osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) – World Health Organization (WHO).

Svjetski dan zdravlja 2020. godine posvećen je radu medicinskih sestara i babica i njihovoj nezaobilaznoj ulozi u unaprijeđenju zdravlja stanovnika čitavog svijeta, uz poruku: „Podrška sestrama i babicama” – („Support nurses and midwives”).

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji ne može ove godine obilježiti Svjetski dan zdravlja kao što to tradicionalno radi svake godine, obilaskom i direktnom podrškom ustanovama zdravstvenog sistema, ali će nakon završetka epidemije svakako nastaviti svoj humanitarni rad, saopštavaju iz CDPR.

Sada daju podršku sestrama i babicama, kao i ljekarima kroz zahvalnost za požrtvovan rad u njihovoj borbi za što manje oboljelih i umrlih u našoj državi, ali i svim ostalim zemljama svijeta.

-U ovom trenutku, medicinske sestre i babice, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima, na glavnom su frontu odbrane svijeta, pogođenog pandemijom COVID – 19. Kroz podršku medicinskim sestrama i babicama, zalažemo se da njihova radna snaga bude dovoljno snažna da bi svi, gdje god se nalazili, imali osiguranu zdravstvenu zaštitu. Stoga u ovoj međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica, Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta, ali i da naglasi da u ovim teškim trenucima bez medicinskih sestara ne bi bilo odgovora, kao i da bez sestara i babica svi i svugdje, ne bi mogli dobiti zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna- saopštavaju iz CDPR.

Podršku sestrama i babicama daju i kroz apel svim građanima:

– Budite odgovorni! Ostanite doma, a ako morate izaći neka to bude isključivo za esencijalne potrebe uz održavanje fizičke distance – 2 m! Nosite zaštitne maske i održavajte ličnu higijenu i higijenu životnog prostora! Poštujte mjere Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), jer jedino na taj način naš zdravstveni sistem možemo učiniti dostupnim svima kojima je to u ovom trenutku potrebno-poručuju iz CDPR.

Najčitanije