23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Čelnici Opštine Herceg Novi i OO OBNOR 1941-1945 zajedno obilježili 13. jul

HN – Obilježili 13. jul

Čelnici Opštine Herceg Novi i OO OBNOR 1941-1945 zajedno su danas obilježili 13. jul, Dan državnosti Crne Gore kod spomenika Bezmetković na Savini. Položivši vijence u spomen palim borcima i njihovim herojskim podvizima, prisutni su evocirali uspomene iz perioda sveopšte okupacije naše zemlje, a osvrt na tekovine 13. jula, dao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

-Danas slavimo slobodu i sjećamo se onih koji su za nju položili svoje živote. Slavimo ovu zemlju i pominjemo naše časne pretke, njihove ideale i vrijednosti od kojih nisu odstupali.  Slavimo mir i zajedništvo, svjesni da na njima moramo zasnivati bolje sjutra za sve nas. Naš narod se uvijek borio protiv ugnjetavanja i nepravde, protiv onih koji su mu nametali stege i uskraćivali prava, a za svoj obraz i tradiciju.  To treba da bude nadahnuće svima nama, da istrajemo u zalaganjima za bolju Crnu Goru, u kojoj će vladati pravda, sloboda i jednakost za sve građane, poručio je Katić.

U ime Opštine Herceg Novi, sa predsjednikom Katićem vijenac su položili potpredsjednica Danijela Đurović i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić. Obilježavanju 13. jula kod spomenika Bezmetković prisustvovao je i konzul Republike Srbije u Crnoj Gori, Zoran Dojčinović.

HN – Obilježili 13. jul

Vijence su položili i članovi SNP Herceg Novi na čelu sa šefom odborničkog kluba u lokalnom parlamentu Draganom Stanišić, dok je u ime boračke organizacije vijenac položila Olivera Doklestić. Ona se ovom prilikom i obratila prisutnima, uz osvrt na društveno stanje tada, tokom Drugog svjetskog rata, i sada, gotovo 80 godina kasnije.

O tadašnjoj borbi i posljedicama koje je proizvela, govorio je i član boračke organizacije Slobo Novaković, istakavši odjek koji je ustanak u Crnoj Gori imao na teritoriji cijele Jugoslavije.

Dan državnosti Crne Gore obilježava se u znak sjećanja na 13. jul – 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Najčitanije