13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Češka ulaže milion maraka u razvojne projekte u BiH – u fokusu sektor vina…

vino od nove loze

Ambasadorka Češke Republike u BiH Ivana Hlavsová je potpisala tri ugovora, ukupne vrijednosti milion maraka, kojim Češka Republika nastavlja da ulaže u dalji razvoj Bosne i Hercegovine.

Tri projekta, odabrana za saradnju će kroz različite aspekte rada dati svoj doprinos kvalitetnijem životu građana BiH, kao i približavanje cilju EU integracija, saopšteno je iz Ambasade.
Dva od tri potpisana ugovora su sa UNDP-om. EU finansiran projekat EU4AGRI, koji Češka Republika od početka podržava u misiji da se dovede do povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i ruralnih poslova i usluga, a sada uz dodatna sredstva program projekta ce moći da se proširi i na kreiranje registra vina u Bosni i Hercegovini, koji će pomoći u administrativnim procesima javne sigurnosti hrane (dokazi o porijeklu vina i vinove loze) ali i podržati poslovanje malih i srednjih proizvođača.
Češka Republika se pridružila ostalim donatorima koji finansiraju projekat pod nazivom MEG (Municipal and Environmental Governance Project), koji se fokusira na podršku lokalnih zajednica širom BiH na putu ka postizanju odgovornog i održivog menadžmenta u sektoru vode.

Osim sektora agrikulture i vode, još jedan zajednički cilj je pronađen i sa UNFPA, tako je da je upravo projekat Demographic Resilience of Bosnia and Herzegovina treći odabrani projekat. Očekivani rezultat ovog projekta jeste demografsko-ekonomska analiza koja bi trebala da otkrije trendove, i podatke kao što su: efekti smanjenja broja djece školskog uzrasta na troškove obrazovanja u narednih 50 godina; efekti povećanja starije populacije na troškove zdravstva u narednih 50 godina ili efekti investiranja u pristupačnost uslugama brige o djeci na zaposlenje žena.

Izvor:eKapija

Najčitanije