35 C
Kotor

Slušaj online radio

Nestalala osoba na moru u uvali Kruče – Valdanos

Foto UPS

Pomorsko operativi centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) primio je sonoć oko 19.15 informaciju da se jedan pecaroš predveče otisnuo na more u uvali Kruče kod Starog Ulcinja, a da je porodica izgubila svaki kontakt sa njim.

Ustanovljeno je da se radi o starijoj osobi, koja je upravljala sa malim čamcem od tri metra.

Vremenski uslovi nisu bili povoljni, jer je duvao jak sjevero-istočni vjetar koji je na momente dostizao udare i do 40 čvorova.

Operateri na Pomorskom operativnom centru (POC) su odmah putem Elektronskog sistema za nadzor pomorske plovidbe (VTMIS) radarskog sistema pokušali da detektuju mali čamac, ali nije bila vidljiva ni jedna radarska meta.

U isto vrijeme odmah je isplovio spasilački čamac SAR-5 sa spasiocima i pripadnikom Sektora granične policije Bar.

Sama pretraga se odvijala od Uvale Utjeha do Uvale Valdanos sa termalnim kamerama i noćnim dvogledima, ali usljed veoma loših vremenskih uslova akcija je bila prekinuta oko 22 sata.

Paralelno sa SAR akcijom kontaktiran je Centar bezbjednosti (CB) Bar da preko baznih stanica detektuje zadnju poziciju nestalog pecaroša.

Foto UPS

Takođe, koordinisanom akcijom su bil uključeni Operativno komunkacioni centar (OKC) MUP 112 i NCC Podgorica, gdje su preduzete aktivnosti na angažovanju FRONTEX helihopetara iz Italije, koji se nije uspio do sada da poleti zbog jakih udara sjevernog vjetra.

Danas u ranim jutarnjim satima i pored jačanja sjevernog vjetra se nastavila akcija potrage za nestalim pecarošem, kada je angažovan ronilac UPSUL, gdje je urađen zaron na kamenitom istočnom djelu uvale Kruče, a nakon dobijanja podataka sa baznih stanica mobilnih operatera.

Međutim nakon skoro dva sata ronjenja na dubini od 10-15 metara nije se mogla nastaviti pretraga zbog izuzetne zamućenosti morske vode zbog uticaja većih talasa i morskih struja.

Akcija je trenutno obustavljena uz angažovanje ronilaca RCUD iz Bjele, čiji je zaron sa specijalnom opremom za te namjene planiran sutra ujutro, a kada se očekuju povoljnije vremenske prilike i bistija voda.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama će preko Pomorsko operativnog centra i dalje će pokušavati sa svim nadležnim organima da koordinira i traga na nestalom osobom do njenog pronalaženja.

Izvor:S.L

Najčitanije