19 C
Kotor

Slušaj online radio

Četiri petine krši propise, inspekcija najavljuje i plijenidbu glisera

Kroz Verige maksimalno 6 čvorova

Sva plovila koja prevoze putnike na Crnogorskom primorju moraju biti registrovana za prevoz putnika. U suprotnom, biče isključena iz pomorskog saobraćaja, a njihovi vlansici novčano kažnjeni.

Kod ponovljenih prkeršaja ta plovila će biti oduzimana i predavana lukama na čuvanje, do okončanja prekršajnog postupka protiv njihovih vlasnika. Najavio je to inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Kotoru, Željko Lompar.

On i njegiove kolege inspektori nadziru sigurnost pomorskog saobraćaja u zalivu Boke koji je ljeti daleko najopterećeniji dio crnogorskog akvatorijuma. Pored brojnih kruzera i jahti koje uplovljavaju u Kotori i razne bokeljske marine, u zalivu saobraćaju i na desetine manjih ili većih izletničkih i plovila za prevoz turista od kojih mnoga nisu registrovana za obavljanje te privredne djelatnosti. Ove ezone pravi bum doživjela su manja brza plovila za tzv.ekskurzije i prevoz turista po zalivu do raznih bokelsjkih atrakcija, a agencija i preduzetnika koji nude tu vrstu usluga čamcima dužine od 5 do 12 metara sve je više.

„Više od 50 odsto brzih plovila-glisera  nije registrovano za prevoz putbika, ali se njihovi vlasnici i pored toga bave tom djelatnošću. Pritom 80 odsto njih plovi zalivom brzinama znatno većim od maksimalno dozvoljenih“- kazao je Lompar dodajući da će prema svim prekršiocima propisa inspekcija striktno primjenjivati zakonom predviđene sankcije. On je dodao da se do sada u prosjeku tek kod tek svakog trećeg kontrolisanog plovila  pokazalo da je sve regularno što se tiče posjedovanja adekvatnih sertofikata za plovilo i posadu, osiguranja i posjedovanja propisane opreme.

Lompar je dodao da inspekcija osim kontrole putničkih plovila, akcenat stavlja i na kontrolu poštovanja ograničenja brzine plovidbe u zalivu koja iznosi 10  čvorova, odnosno 6 čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige.

Mnogo plovila za prevoz turista u Boki

„Radasrko snimanje brzine plovidbe biće fokusirano na tejsance Verige i Kumbor, ali će nadzoru generalno preko VTMIS sistema Uprave pomorske sigurnosti na Obosniku, biti podvrgnuta i sva plovila u drugim djelovima zaliva.“- kazao je Lompar dodajući da ionako gust promet na moru ovih dana u Boki nerijetko dodatno otežava pojava nenajavljivanja organizacije i održavanja raznih sportskih manifestacija na vodi, a koje po zakonu, Inspekciji sigurnosti plovidbe i nadležnoj Lučkoj kapetaniji, moraju biti najavljene  najmanje 48 sati prije održavanja.

Izvor:S.L

Najčitanije