11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Više poginulih, srušene zgrade nakon snažnog zemljotresa u Albaniji

Albanija zemljotres foto EPA

Dva snažna zemljotresa jačine 6,2 i 6,5 stepeni po Rihteru, u razmaku od tri sata, pogodila su Albaniju, a jačina potresa koja se osjetila i u Crnoj Gori uznemirila je građane naše zemlje. Albanski mediji javljaju da je poginulo šest osoba, dok je više od 300 povrijeđeno.

Epicentar dva zemljotresa, jačine 6,4 i 6,5 stepena, bio je nedaleko od Drača, prenose albanski mediji.

U 7.10 časova Albaniju je pogodio još jedan jači zemljotres, koji se takođe osjetio u Crnoj Gori i njegova jačina je, prema preliminarnim podacima, iznosila 6,5 stepeni Rihterove skale.

Povrijeđeno je najmanje 300 osoba, porušene su najmanje dvije zgrade, a brojne su oštećene. Zemljotres se osjetio i u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i cijeloj regiji.

Epicentar prvog potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine, prenosi Hina.

Albanski premijer Edi Rama stigao je u Drač, koji je najviše pogođen zemljotresima.

Stanovnici u Tirani pobjegli su na ulice, neki s bebama u rukama.

Nakon toga, još jedan snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni desio se jutros. Zemljotres se dogodio u 7:10, pišu albanski mediji.

Video snimke stavljene na društvene mreže pokazuju srušenu zgradu u Draču, mjestu 40 kilometara udaljenom od Tirane na jadranskoj obali.

Albanija zemljotres foto EPA

Druga snimka prikazuje zgrade s velikim napuklinama i srušenim fasadama.

Glasnogovornik albanske vlade rekao je za Reuters da je najveća šteta na zgradama u Draču a da je nekoliko ljudi primljeno u bolnicu u Tirani.

Zemljotres se osjetio u regiji

Zemljotres se osjetio u Hrvatskoj, u cijeloj Crnoj Gori, kao i u Makedoniji, BiH i Italiji.

“Noćas 26. novembra 2019. godine u 3:54 na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Prema dojavi građana potres se osjetio u širem dubrovačkom području”, stoji u saopćenju hrvatske Seizmološke službe.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objavio je da je zemljotres mogao izazvati veliku materijalnu štetu na području epicentra.

“Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ove regije, magnitude potresa i dubine hipocentra, ovaj potres mogao je izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području”, saopćeno je iz Zavoda.

Predsjednik Đukanović uputio telegram saučešća predsjedniku Republike Albanije Iljiru Meti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Albanije Iljiru Meti povodom serije snažnih zemljotresa koji su pogodili Albaniju, u kojima je poginulo više ljudi, a desetine povrijeđeno i pričinjenja znatna materijalna šteta, u ime građana Crne Gore, i u svoje ime, uz izraze najdubljeg saučešća i solidarnosti sa prijateljskim albanskim narodom.

„Crna Gora izražava spremnost da u ovim teškim momentima i periodu koji slijedi, pruži punu podršku i pomoć susjednoj prijateljskoj Albaniji.

Molim Vas da najiskrenija saosjećanja prenesete porodicama poginulih, uz najbolje želje za brzi oporavak povrijeđenih.“

Izvor:Hina

Najčitanije