15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

CG – gradnja druge dionice auto-puta, EU donira 200 miliona eura, ostatak kroz kredit uz kamatu od 1%

Autoput CG

Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, kazao je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge dionice auto-puta Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice.

“Obezbijedili smo grant od šest miliona eura za studiju održivosti za cijeli auto put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije za nastavak. Studija bi trebalo da pokaže koja će dionica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 km autoputa koji će koštati oko 500 miliona eura. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatnom stopom od jedan odsto”, kazao je Šahmanović a prenio Media biro.

Šahmanović je govorio na panelu konferencije “Pojas i put” – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, modernizacija u kineskom stilu i nova prilika svijeta, koja se održava u Podgorici.

Dodao je da je saglasan da treba raditi na obnovljivim izvorima energije.

”Moramo imati alternativu za TE Pljevlja koja će biti stavljena van funkcije. Smatram da su, osim solarnih panela, obnovljivi izvori energije dobar put ka rješenju”, zaključio je Šahmanović.

Prodekanka za međunarodnu saradnju docent dr Tamara Backović je kazala da je Ekonomski fakultet posvećen izgradnji buducih lidera. Dodala je da studentska razmjena može biti dobro ulaganje u buduću saradnju dvije zemlje.

Saradnja s Kinom

Predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić je kazala da je u 2022. godini saradnja Kine i Crne Gore mnogo veća nego prethodnih godina.

“Kod nas postoje predrasude da je kinesko tržište daleko i da bi to naše proizvode učinilo manje konkuretnim zbog dodatnih troškova. Ali, vjerujem da postoji potencijal u izvozu. Unutrašnji dogovori i organizacija bi sigurno poboljšali izvoz naših proizvoda u Kinu. A to je samo jedan od segmenata saradnje” kazala je Drakić.

Smatra da je zamajac u saradnji sa Kinom izgradnja autoputa Bar – Boljare, i da je ulaganjenu željeznicu i luku dobra perspektiva za našu privredu. Dodala je i da ne treba zanemariti turizam jer je kinezima Crna Gora interesantna tokom cijele godine. Ukazala je da je zaštita životne sredine važna oblast kojom se bavi Crna Gora, i da je Kina svojim projektima idealan partner u njenom očuvanju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije