18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

CG od boravišne takse prihodovala 330.000 eura, duplo više nego lani

Boka Kotorska – Perast – foto Boka News

Crna Gora je, od početka godine do 3. maja naplatila skoro 330 hiljada eura ili skoro 114 odsto više prihoda u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT). Crnu Goru tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, kako su kazali, posjetilo je značajno više gostiju nego u istom periodu lani.

– Prihod od boravišne takse naplaćen zaključno sa 3. majem 2023. godine iznosi 329.808,94 eura, što predstavlja rast od 113,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – precizirali su iz NTO i MERT-a.

Crna Gora, kako navode, tokom proteklih praznika bilježili značajan rast broja turista u odnosu na isti period prethodnih godina. Uoči Uskršnjih praznika u našoj zemlji je, prema podacima NTO bilo oko 28 odsto turista više nego lani a uoči Prvomajskih praznika 12 odsto više.

– Tako je uoči Uskršnjih praznika, odnosno 13. aprila, prema podacima koje su lokalne turističke ogranizacije dostavile NTO Crne Gore, u Crnoj Gori boravilo nešto preko 30 hiljada turista, što je oko 28 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom, te 92 odsto više u poređenju sa istim periodim 2019. godine. Kada je riječ o prvomajskim praznicima, raspolažemo podacima uoči 1. maja. Na osnovu podataka o ostvarenom turističkom prometu u opštinama u Crnoj Gori je 27. aprila boravilo preko 37.000 turista, što je za 12 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom, te oko 64 odsto više u poređenju sa 2019. godinom – kazali su iz NTO.

Prema posljednjim podacima, 4. maja u Crnoj Gori je boravilo oko 39.000 turista, što je za oko 22 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Tokom proteklih praznika, kako su kazali, najposjećenija je bila Budva, te Herceg Novi i Bar. Odličnu posjećenost zabilježili su i Tivat, Kotor i Ulcinj.

– Prema podacima Uprave za statistiku (Monstat) u kolektivnom smještaju je od početka godine zaključno sa martom zabilježen dolazak 135.786 turista, što je 61 odsto više u poređenju sa istim periodom 2022. godine. U tom periodu ostvareno je 333.452 noćenja, što je 46 odsto više u poređenju sa 2022. godinom – navode iz NTO i MERT-a.

Tokom prva tri mjeseca i popunjenost hotela je, kažu, bila dobra.

– U crnogorskim hotelima tokom marta mjeseca zabilježen je dolazak oko 39.000 gostiju, što je 67 odsto više u poređenju sa uporednim periodom 2022. godine – kazali su.

Dobri rezultati su, kako navode, ostvareni i u objektima privatnog smještaja.

– Prema podacima od 27. aprila u objektima privatnog smještaja je boravilo oko 18.200 turista, što je na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu. Prema istim podacima, u hotelima je registrovan dolazak 18 i 400 turista, što je za oko 26 odsto više u poređenju sa istim periodom 2022. godine. Prema najnovijim podacima od 4. maja, u crnogorskim hotelima odmara oko 19.000 turista, što je za 37 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom, dok je u privatnom smještaju zabilježen rast od osam odsto – navode iz NTO i MERT-a.

Pored gostiju iz regiona našu zemlju su posjetili i gosti iz cijele Evrope, Izraela i Kine.

– Posmatrajući kolektivni smještaj, prema trenutnim podacima pored gostiju iz regiona, koji su tradicionalno najbrojniji, bilježili smo dolazak velikog broja turista iz Njemačke, Velike Britanije, Izraela, Francuske, Turske i Poljske. Posmatrajući Monstatove podatke za privatni smještaj od početka godine zaključno sa martom, najbrojniji su bili turisti iz: regiona, Njemačke, Velike Britanije, Turske, Francuske, a zapažen je porast broja turista iz Švedske, Danske, Holandije kao i Kine – kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Izvor:RTCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije