14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

CGES kroz kampanju „Naša maslina“ oplemenio prostor oko TS „Lastva“ sa 1000 sadnica maslina

Sadnja maslina

Crnogorski elektroprenosni sistem je danas sa svojim zaposlenima i budućim saradnicima iz Maslinarskog društva „Boka” organizovao sadnju 150 stabala maslina u neposrednoj blizini TS „Lastva”, koja se sprovodi u okviru kampanje „Naša maslina”, a realizuje se kroz podizanje plantažnog zasada ove plemenite biljke.

Događaju su prisustvovali Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a i Vesna Đukić, izvršna direktorica Maslinarskog društva “Boka” sa saradnicima.

„Veoma sam srećan i ujedno ponosan što smo danas ispred jednog od najznačajnijih elektroenergetskih objekata, koji je po svojim tehničko-tehnološkim karakteristikama i ulozi koju obavlja, jedinstven u Crnoj Gori i okruženju“, istakao je Ivan Asanović, dodajući da je ipak razlog današnjeg okupljanja u Lastvi sadnja još 150 stabala maslina, pored već zasađenih 850,  koja se sprovodi kroz  projekat oplemenjivanja prostora oko trafostanice u Lastvi.

„Kao društveno-odgovorna kompanija, koji vodi računa o zaštiti životne sredine i kroz poboljšanje vizuelnog uticaja elektroenergetskih objekata, naša namjera je, da sa jedne strane damo konkretan doprinos razvoju maslinarstva u Boki sa posađenih 1000 sadnica maslina, a sa druge strane da utičemo na podizanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine i ulaganja u nju”, kazao je Asanović.

Sadnja maslina

Ova naša akcija je prije svega primjer da se ambijent elektroenergetskih objekata može ućiniti i ljepšim i korisnim. Ovo je dokaz da ljudi i priroda sarađuju na najbolji mogući način. Na tom ćemo putu istrajavati  kroz buduće slične investicije, zaključio je Asanović.

Direktorica Maslinarskog društva „Boka“ Vesna Đukić  izrazila je zadovoljstvo što  učestvuje u ovakvom događaju čiji je motiv maslina, prirodno okruženje, način života, kulture i mentaliteta stanovnika Boke Kotorske, kao najljepšeg dijela Mediterana, ali i cijelog Crnogorskog primorja, pa i onih područja u kojima maslinarstvo nije tradicionalno zastupljeno.

„Kampanja “Naša maslina” je zaista  pravi  primjer društveno-odgovornog poslovanja jednog  privrednog subjekta koji na ovaj, nama najbliži način, podizanjem plantaže maslina na zemljištu oko elektroenergetskog postrojenja, na području gdje se vjekovima  uzgajala maslina,  oplemenjuje prostor i uzvraća dobrim gestom zajednici u kojoj posluje“, istakla je Đukić.

I ova akcija koja se danas realizovala, samo je početak zajedničkih aktivnosti CGES-a i Maslinarskog društva „Boka“ na širenju i unapređenju maslinarstva i popularizaciji domaćeg maslinovog ulja najvišeg kvaliteta.

Najčitanije