17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO: Mjesta stradanja treba da budu dio istorije i obrazovanja a ne odmora i zabave

Mamula / Foto CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da mjesta stradanja treba da budu dio istorije i obrazovanja, a ne odmora i zabave.

Iz te NVO su kazali da i ovog septembra odaju poštovanje svim nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom II Svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske.

-Razvoj kulture sjećanja i poštovanja, priznanja i suosjećanja sa svim žrtvama predstavlja dio temelja demokratskog društva, ali i prevencije zločina, o čemu bi odgovorne vlasti morale voditi računa.

Na žalost, u Crnoj Gori imamo hronični nedostatak svijesti donosilaca odluka o potrebi uspostavljanja kulture sjećanja, ali i generalno kulture ljudskih prava kada su u pitanju stradanja građana i građanki uslijed ratnih dešavanja-ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava.

Iz CGO su poručili i da su pravosudne institucije zanemarile procesuiranje ratnih zločina i preispitivanje predmeta koji su bili u njihovom radu prije mnogo godina, a koji se nisu okončali utvrđivanjem odgovornih niti pravdom za žrtve i njihove porodice.

-Na ovo uporno ukazuju relevantne nevladine organizacije i međunarodne institucije, upozoravajući da bez adekvatnog suočavanja sa prošlošću i kulture sjećanja istinske demokratizacije i evropeizacije društva-poručili su iz CGO.

Mamula / Foto CGO

Iz te NVO su kazali i da odnos prethodnih vlasti prema Mamuli, kao antifašističkom stratištu, nije odlika zrelog društva niti su u ovom slučaju političke strukture koje su odlučivale o ovom objektu pokazale privrženost antifašističkim tekovinama.

-CGO cijeni da su ovakvom transformacijom tvrđave Mamula, na ostrvu Lastavica, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u luksuzni hotelski rizort ponižene žrtve okupatorske represije u XX vijeku.

Takođe, izgubljeno je nekoliko šansi da se osigura adekvatna zaštita tog istorijski važnog lokaliteta, a i obezbijedi njegova održivost u javnom interesu-piše u saopštenju.

Iz CGO su rekli da su se zalagali za osnivanje Memorijalnog centra Mamula, kako bi ovaj lokalitet postao dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma.

-Na ovaj način bi se omogućilo novim generacijama da uče o istoriji i antifašističkoj borbi, ali i turistima iz drugih država da uče o našoj prošlosti koja je važna i sa aspekta oblikovanja modernog crnogorskog društva.

Na žalost, takvi zahtjevi su potpuno ignorisani, na komemorativnim skupovima koje antifašistička udruženja godinama organizuju, i na kojima je i CGO-a redovno učestvovao, nikada nije bilo predstavnika izvršne vlasti, što je bila takođe loša poruka-piše u saopštenju CGO.

Oni su poručili i da danas koriste priliku da posebno odaju poštovanje Ivu Markoviću, koji je preminuo u avgustu ove godine.

-On je godinama bio na komemorativnim skupovima dijeleći iskustvo iz logora u kojem je bio zatočen sa svojih devet godina.

Dio te njegove priče prenijeće i dokumentarni film na kojem radi reditelj Aleksandar Reljić, a koji koproducira i CGO.

Crnogorsko društvo, a posebno institucije sistema, moraju čuvati od zaborava slavnu antifašističku borbu uz poštovanje prema herojima te borbe, kao i žrtavama fašističke ideologije-zaključuje se u saopštenju CGO.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije