21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Čiste otpadne vode od juna

Sa obilaska
Sa obilaska

Gradonačelnici Tivta i Kotora Ivan Novosel i dr Aleksandar Stjepčević obišli su danas gradilište zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), a na kome su radovi koje izvode njemačka kompanija WTE i podgorički „Bemax“, u završnoj fazi PPOV vrijedno 10,25 miliona eura gradi se na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, a kapaciteta je  75 hiljada ekvivalent-stanovnika.

Izgradnja se finasira se kreditom njemačke KfW banke koga će u omjeru 52:48 posto vraćati opštine Tivat, odnosno Kotor. Preko ovog PPOV najsavremenjom tzv. SBR tehnologijom, tretiraće se sve otpadne vode sakupljene u kanalizacionim sistemima Tivta i Kotora, prije nego što prečišćene, budu ispuštene u more preko podmorskog ispusta u zalivu Trašte.

Inženjer Martin Švajcer, menadžer projekta PPOV ispred firme WTE, kazao je da su radovi u završnoj fazi i sve bi trebalo da bude gotovo do 20.juna.

Jedan od bazena za preciscavanje
Jedan od bazena za preciscavanje foto S.L

„Do 15.maja ćemo izvršiti i preusmjeravanje otpadnih voda iz sistema Tivta i Kotora u ovo PPOV i početi sa probnim radom, odnosno tretmanom otpadnih voda, što će značajno unaprediti stanje životne sredine u Boki.“- istakao je Švajcer.

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčevič podvukao je značaj  PPOV za očuvanje čistoće mora u Boki kao jednom od zvanično najljepših zaliva svijeta.

„Sa ovim PPOV dostići ćemo evropski novo zaštite životne sredine kada je tretman otpadnih voda u pitanju, što je od velike važnosti za turizam kao našu dominantnu privrednu granu.“- kazao je Stjepčević podsjećajući da su radovi počeli krajem februara prošle i biće završeni do kraja juna ove godine.

Njegov kolega iz Tivta Ivan Novosel izrazio je zadovoljstvo napredovanjem projekta na Klačini i naglasio da je to „primjer dobre međuopštinske saradnje i kruna ogromnih ulaganja koje je Tivat proteklih godina imao u izgradnji kanalizacione infrastrukture i zaštiti životne sredine“. Istakao je da će do sezone, u saradnji sa Opštinom Kotor i Direkcijom javnih radova koja je za to već izdvojila 350 hiljada eura, biti sanirana oštećena izlivna građevina kanalizacionog sistema Kotor’ Tivat-Trašte u Oblatnoj, kao i sam podmorski ispust koji je prekinut na manje od pola svoje ukupne projektovane dužine od nešto preko 3 kilometra od obale.

sa obilaska
Sa obilaska S.L

„Opština Tivat nastavlja i s a ulaganjima u spostvenu kanalizacionu mrežu i ove ćemo godine završiti tercijarnu mrežu u visočijim gradskim zonama- Mažini, Župi i na Češljaru, a počećemo i sa gradnjom sistema u Donjoj Lastvi dok se za Gradiošnicu pravi projekat.“- istakao je Novosel. Dodao je da će uskoro sa Opštinom Kotor biti dogovoren i model funkcionisanja zajedničkog preduzeća koje će upravljati novim PPOV, a koje će zaposliti 10-tak radnika. Na pitanje zbog čega se odustalo od gradnje solarnih penala za isušivanje kanalizacionog mulja koji je nusprodukt rada PPOV, a za što je Opština Tivat namjeravala uzeti kredit od skoro 6 miliona eura, Novosel je kazao da se „malo zastalo sa tom idejom“.

upravna zgrada PPOV fotoS.L
Upravna zgrada PPOV fotoS.L

„Ta varijanta nije odbačena, ali tražimo i neka druga, optimalnija riješenja. PPOV će moći jedan period da funkcioniše i ovako, a onda će se morati naći riješenje za problem mulja, odnosno njegovo konačno zbrinjavanje.“- istakao je Novosel. Prema nezvaničnim informacijama PPOV može funkcionisati oko godinu ipo dana bez riješav  anja problema mulja, a koji je pršle godine eskalirao na vrlo sličnom postrojenju koji je WTE izgradio u Budvi. Budući da u Crnoj Gori nemaju gdje da depomuju mulj, Budvani su prinuđeni da taj otpad po veoma skupim cijenama izvoze iz države.

Najčitanije