20 C
Kotor

Slušaj online radio

Čitajte – Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, teologije, etike, junačke poezije i knjiga za djecu.

Knjiga žalbi prvi put je objavljena 1984. godine i odmah je privukla pažnju književne publike i kritike. Momo Kapor u njoj svog junaka Šlomovića suočava sa poraznom istinom da su ljepota, duh, umjetnost samo privid. Ovaj tajanstveni skupljač ljepote posjedovao je neobičan dar da prepozna ono najbolje što se događalo u likovnom životu Francuske, kao i intuiciju koja mu je omogućila da vrlo brzo i sam napravi izvanrednu zbirku. Knjiga je ovo koja otvara neka ključna pitanja vezana za život i umjetnost. Izdavač je Laguna.

Koncert je novi roman Muharema Bazdulja. Uoči dvadesete godišnjice simboličkog kraja rata u Bosni, ovaj roman poput vremeplova vraća čitaoca u prošli vijek i neka zaboravljena vremena. Bazduljeva naracija zavodljiva je poput neke pjesme koju volimo, a koju poslije dugo vremena čujemo na radiju. Nakon čitanja ove knjige zaista imamo osjećaj kao da se vraćamo sa nekog pravog koncerta koji nas je istovremeno ispunio energijom, ali i emotivno iscrpio, a u ušima će još dugo odjekivati omiljene riječi i moćni rifovi. Roman je ovo koji na nezaboravan način prikazuje koncert grupe U2 u Sarajevu iz 1997. godine, koncert koji je označio kraj jednog krvavog rata. Izdavač je Kosmos.

Iskra života roman je Eriha Marije Remarka. Radnja se odvija u koncentracionom logoru Melern kojeg esesovci crnohumorno zovu „podijum za ples“. Na jednom takvom mjestu ljudi nisu više ljudi, sada su, nažalost, samo brojevi. Broj 509 je politički zatvorenik. Punih deset godina svog života proveo je u paklenim uslovima. Gotovo samrtnički slab, još je zadržao smisao za humor i snažan osjećaj da se rat bliži kraju. Nada o oslobođenju je posljednja misao, slamka spasa da trpljenje tog užasa nije bilo uzaludno. Poneki od zatovrenika razmišljaju o tome da bar mogu da umru kao ljudi. Izdavač je Nova knjiga.

Život sveca knjiga je u kojoj autor dr Jovan Janjić, napoznatiji biograf Patrijarha Pavla, na živ, sočan, pravovjeran način, uz kazivanje brojnih svjedoka oživljava scene iz života nekada prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve. Kroz ove redove ogleda se patrijarhova skromnost, način razgovora sa vjerujućim narodom širom zemlje, posjete svim mjestima, human i ljudski odnos prema malim ljudima, beskućnicima, monasima. U svakoj prilici veliki bogoslužitelj umio je da nenametljivo pouči i uputi poruku koja je vodič za život. Ova bogato ilustrovana knjiga slikama iz Patrijarhovog života puna je topline, mudrosti, plemenitosti. Izdavač je Vukotić medija.

Nikomahova etika presdstavlja upečatljivo Aristotelovo svjedočanstvo o etičkim shvatanjima Grka. S obzirom na značaj grčke kulture kao jednog od korijena ukupne civilizacije Zapada i ova knjiga ima status jednog od najuticajnijih radova o pitanjima etike u čitavoj istoriji mišljenja. Aristotel u središte svojin razmatranja postavlja dva pitanja: to su pitanje vrline i sreće odnosno blaženstva, kao i načina na koji mogu da budu povezane u čovjekovom životu. On razlikuje tri načina života: jedan vođen uživanjem kojim ide najveći broj ljudi, zatim politički odnosno državni, i onaj kojim se vode rijetki, a to je misaoni. Izdavač je Kosmos.

Srpske junačke pesme knjiga je u kojoj se nalazi izbor najpoznatijih narodnih epskih pjesama koje je sakupio i objavio u više knjiga Vuk Stefanović Karadžić. One predstavljaju dragocjenu riznicu srpske istorije, književne tradicije i narodne mudrosti. Svojom originalnošću očarale su evropsku literarnu elitu Vukovog vremena, a danas su jedan od najvažnijih segmenata očuvanja nacionalnog identiteta. Epske pjesme čuvaju spomen na velike junake i znamenite događaje. Car Lazar i carica Milica, Marko Kraljević, Starina Novak i Deli Radivoje i mnoge druge pjesme čekaju vas unutar korica ove knjige. Izdavač je Laguna.

Crtanje i slikanje knjiga je enciklopedijskih dimenzija koja će nam pomoći da slobodne časove ispunimo nečim korisnim i zanimljivim. Naučićemo i savladati osnove crtanja i slikanja i na najbolji mogući način razviti svoj talenat. U knjizi su predstavljene sve tehnike crtanja, od grafitne olovke do suvih pastela, kao i sve odlike slikanja, od gvaša ili akvarela do originalnih mješovitih tehnika, te vježbe za crtanja ili slikanje portreta i likova, mrtve prirode, životinja, pejzaža. Prateći lekcije i vježbe veoma brzo ćemo napredovati, a svaki naš novi crtež ili slika pružaće nam sve veću umjetničku satisfakciju. Izdavač je Mali princ.

* Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije