12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Čitaoci javljaju: Deponovanje starog asfalta u okolini tvrđave Goražde, pozivamo inspekciju da reaguje (VIDEO)

Čitalac Boka News-a danas nam je poslao snimak deponovanja starog asfaltnog sloja koji kamioni kompanije Carinvest deponuju u blizini tvrđave Goražde, na teritoriji Opštine Kotor.

“Pozivam nadležne inspekcijske organe da pod hitno raguju i spriječe dalju devastaciju prostora…” – poručio je čitalac Boka News-a, indentitet poznat redakciji.

Podsjetimo, po izgradnji tvrđava Goražda je bila najmodernija tvrđava tog vremena. Njeni neimari koristili su, za to doba, najnovije tehnologije vojne arhitekture i inženjeringa zbog čega ima izutetnu istorijsku vrijednost.

Uz tvrđave na Vrmcu, Trojicama i Grabovcu, Goražda je činila “kičmu” lovćenske odbrambene zone Austrougarske imperije. U epohi tokom kojeg je pripadala njenim graditeljima, imala je glavnu namjenu da brani bočni prolaz koji vodi u Kotor.

Goražda – foto čitalac Boka News-a

Građena je fazno a oblik koji ima danas dobila je 1907. godine. Utvrđenje je zidano na već postojećoj fortifikacionoj strukturi na toj lokaciji u periodu između 1884-86. godine, nakon čega je u manjoj mjeri dograđivano.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije