20 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi i članice Udruženja paraplegičara Kotora skromnom proslavom obilježili dvije decenije rada

Todorović i članovi UO Udruženja

Video-prezentacijom sa hronološkim pregledom aktivnosti Udruženja paraplegičara Kotora, uz zabavni program i  večeru u kafani Dojmi, članovi i članice ovoga Društva su, zajedno sa prijateljima, rodbinom i predstavnicima Opštine, obilježili svoj jubilej- 20 godina od osnivanja. Bila je to prilika da se sumiraju dosadašnji rezultati postignuti kroz razne projekte na planu poboljšanja položaja OSI, ostvarivanja njihovih ljudskih prava i prevazilaženja arhitektonskih i komunikacijskih barijera u lokalnoj i široj zajednici.

Pored brojnih zajedničkih izleta (Ulcinj, Grahovo, Trebinje, nedavno žičarom do Kuka, te busom do Cetinja), uobičajenih novogodišnjih proslava i okupljanja za Međunarodni dan OSI, kao i raspodjele humanitarne pomoći UNDP za vrijeme pandemije, od značajnijih aktivnosti izdvajamo rad na izradi Lokalnog plana akcija u oblasti invalidnosti 2008. godine, više edukativnih seminara za OSI u Herceg Novom, Trebinju, Baru, formiranje Koalicije invalidskih organizacija Kotora (2009.), projekat “Vodič kroz Kotor za OSI” (2012. i 2016. god.), otvaranje poslovnog prostora Udruženja 2013. godine.  Posebno važno im je stavljanje u funkciju rampe u pothodniku Luke Kotor (2022.), te otvaranje Dnevnog centra ove godine u Rakitama, a kao najznačajniji za zdravlje članova/članica ističu projekat “Fizioterapeut u svakom domu” koji treba da se završi krajem ove godine. Prije par godina je isti projekat sproveden tako što su OSI odlazile na fizioterapiju u „zonu“, ali sada je situacija za njih mnogo povoljnija, jer fizioterapeut dolazi njima u kuću.

-Najvažnije je da su naši članovi/ce zadovoljni, a Udruženje paraplegičara drži do toga i zato smo podržani od svih lokalnih ustanova. Ove godine opština je kroz podršku našim projektima izdvojila oko sedam ipo hiljada eura. Fizioterapeut u svakome domu je velika pomoć onima koji se slabije kreću, koji su ili na štake ili su vezani za krevet, a mi na spisku ove godine imamo takvih 18 ljudi. Stručnjak za fizioterapiju, Emil Luković nam dolazi iz Doma starih „Grabovac“ Risan, svi su korisnici izuzetno zadovoljni njegovim učinkom, što se vidi iz upitnika koji svako od njih popunjava. Proces tretmana su prošle dvije grupe, u toku je rad sa trećom grupom, objasnio je za Boka News Miloš Todorović, predsjednik Udruženja paraplegičara. Ističe da ovo malo udruženje čini sve da poboljša status svojih 40 članova, ali time i turistima koji su u sličnoj situaciji. Mnogo toga su uradili što se tiče arhitektonske pristupačnosti u kontakt- zoni grada. Na inicijativu Udruženja se stanje dosta popravilo, jer su stalno kontaktirali Luku, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad…, gdje god imaju potrebu da pošalju dopis u vezi potreba članova (i šire), oni to i urade. Najveću zaslugu u tome, naglašava Todorović, ima Zoran Radimir, predsjednik Skupštine Društva.

Sa proslave u kafani Dojmi

Cijeneći doprinos informatičara Dubravka Stamatovića u obuci članova Udruženja za rad na računarima, vrednujući plemenite gestove dobročinstva brodovlasnika Steva Dabinovića i doktora Ivana Ilića, kao i svesrdnu podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i njegove sekretarke Tatjane Kriještorac, zahvalnice im je uručio Zoran Radimir, predsjednik Skupštine Udruženja.

-Inicijativa za osnivanje potekla je od pokojnog Zorana Rajkovića, tadašnjeg predsjednika Saveza Udruženja paraplegičara Crne Gore. U to vrijeme postojalo je udruženje u Podgorici, te su tada počela osnivanja Udruženja po opštinama, da bi taj broj porastao na 14. Uz pomoć kolega iz Podgorice i Budve, koji su već imali udruženja i mi smo formirali osnivački odbor, potsjetio je Radimir u svom osvrtu na protekle dvije decenije rada Udruženja.

Povodom ovog jubileja slikar Veljko Vulović, poklonio je svoj rad matičnom Udruženju. Prisutni su uživali uz pitku pjesmu Lakija Vujičića i smijali se šaljivim dosjetkama stend-ap komičara Dragana Buzdovana.

Sa proslave u kafani Dojmi

Uskraćeni za kupanje u moru i kulturni život

Kao loše sprovedene projekte možemo navesti neispravni lift kod Crkve Sv. Pavla,  postavljanje rampe za more (2013.) i nove mehaničke ruke i kabine za potrebe OSI, što nikada nije zaživjelo među članstvom. Malo članova koristi termin za bazen (nedjeljom od 11-12.30 sati), s obzirom da su  za opsluživanje jedne osobe sa invaliditetom, za njeno bezbjedno ukrcavanje u korpu i spuštanje u vodu, potrebne tri osobe i jedan spasilac. Već niz godina se govori i o potrebi izgradnje prilaznih rampi kroz Kulturni centar „Nikola Đurković“ i lifta za OSI za ulazak u veliku salu. Stalna „boljka“ što se tiče kotorske opštine je i parkiranje pojedinih vlasnika automobila na parking-mjesta rezervisana za OSI.

 /Tekst i foto: M.D.P.- Boka News/

Najčitanije