12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi Rotary kluba Kotor uručili portabilni ultrazvučni aparat bolnici u Risnu

Rotary klub Kotor

Članovi Rotary kluba Kotor su u utorak, 26.maja uručili portabilni ultrazvučni aparat JZU Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” – Risan.

Sredstva namijenjena kupovini portabilnog ultrazvučnog aparata za risansku bolnicu, prikupljena su na trećem po redu donatorskom balu pod maskama u organizaciji Rotary kluba Kotor, održanom u februaru u poslovnom centru „Vukšić D-Event”. Zahvaljujući učešću članova Rotary kluba i kotizacijama više od 170 zvanica, novcem od prodaje lutrije i maski, kao i brojnim pojedinačnim donacijama ukupno je prikupljeno 8.735eura.

”Želim prije svega da čestitam JZU Specijalnoj bolnici u Risnu kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu na postignutom rezultatu koji je samo još jedna, ali vrijedna potvrda neupitnog kvaliteta ovog segmenta društvenog sistema. Hvala vam u svoje lično ime kao i u ime članova Rotary kluba Kotor što ste uvijek uz nas, pogotovo u ovom kritičnom periodu trajanja epidemije Covida -19”, istakla je Predsjednica Rotary kluba Kotor dr Ranka Krivokapić tokom primopredaje ove vrijedne donacije.

Članovi kotorskog kluba osvrnuli su se na širok spektar oblasti u kojima je bilo moguće djelovati, a osim značajnih sredstava koja su donirana brojnim ustanovama poseban akcenat stavili su na vrijeme provedeno s njihovim korisnicima.

„Danas smo veoma srećni što imamo priliku da vam uručimo potreban ultrazvučni aparat, koji je nabavljen posredstvom preduzeća “BTL Medical Montenegro”. Duži vremenski period smo se pripremali za aktuelnu humanitarnu akciju i  realizovali smo je zahvaljujuci brojnim prijateljima RC Kotor, kojima se i ovom prlikom zahvaljujem. Ono što želim naglasiti je da odgovornost, zajedništvo i humanost nemaju alternativu.”- kazala je Krivokapić.

Dr. Nikola  Luburić, zamjenik direktora JZU Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju »Vaso Ćuković« – Risan istakao je:  ”Većina internističkih i hirurških slučajeva gravitiraju prema Kotoru dok mi tretiramo ortopedske, neurološke i neurohirurške slučajeve. Zbog takve podjele mi smo usmjereni na muskuloskeletnu patologiju i na patologiju CNS-a, a samim tim ovaj aparat će nam mnogo pomoći u funkcionisanju. Prošle godine je recimo urađeno najviše skenera od osnivanja same bolnice. Dobili smo najnoviji skener u sklopu donacije Ministarstva zdravlja.Trenutno imamo samo jednog radiologa, a nakon povratka kolega sa specijalizacije očekujemo svakako i veći broj pregleda.

Ono što je najbitnije nakon dobijanja ovog aparata je što ćemo moći da radimo i na odjeljenjima, pogotovo u šok sobi. Samim tim ćemo i produžiti vrijeme postojećeg aparata koji imamo a koji je dotrajao jer na ovaj način imamo dva aparata i nećemo doći u situaciju da zbog kvara jednog od njih stanemo sa samim radom. Mindray je jedna jaka i ozbiljna firma, moje kolege su zadovoljne dosadašnjim funkcionisanjem njihovih proizvoda i očekujem dug i kvalitetan rad ovog aparata. Još jednom upućujem veliku zahvalnost Rotary klubu Kotor i nadamo se daljoj saradnji ”-kazao je dr Luburić.

Rotary club Kotor – foto Boka News

”Značaj portabilnog ultrazvucnog aparata je u mogućnosti brze dijagnostike naročito kod pacijenata koji su nepokretni ili politraumatizovani. Karakteristika portabilnosti aparata je jako bitna u našoj ustanovi. Veliki značaj je i u tome što ka našoj ustanovi gravitira veliki broj pacijenata primorske regije a i cijele Crne Gore.Takodje imamo mogućnost praćenja pacijenata koji su na bolnickom lijecenju kao i za pripremu pacijenata za operaciju i nakon operacije. Portabilnost odnosno mogućnost lakšeg transporta ovog aparata do nepokretnih ili polupokretnih pacijenata je od izuzetnog značaja -kazala je ovom prilikom Mr sci med dr Renata Bergam Grandis,načelnica fizikalne medicine i rehabilitacije Specijalne bolnice u Risnu, članica Rotari kluba Kotor, na čiju inicijativu je ova donacija upućena risanskoj bolnici.

Rotary klub Kotor, je prošle godine sredstva prikupljena na Donatorskom balu pod maskama usmjerio na nabavku kolposkopskog aparata za JU Dom zdravlja Tivat, kada je sakupljeno 7.790 eura, a pretprošle kupovini EKG aparata za jedinicu Hitne medicinske službe Kotor.

Najčitanije