20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi Udruženje boraca NOR-a i antifašista posjetili Tiranu i Skoplje

Udruženje boraca i Antifašista

Članovi Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice sa predstavnicima udruženja Kotora-sekretarkom Daliborkom Seferović i Ankom Perović, predstavnicima Cetinja i Bara, u sklopu studijskog putovanja posjetili su spomeničke komplekse palim borcima u borbi protiv fašizma u Tirani i Skoplju.

Na radnim sastancima sa predstavnucima Antifasistickih organizacija u Tirani i Skoplju dogovoreno je uspostavljanje bliže i tješnje saradnje, jer sve ove tri organizacije kao svoj osnovni programski cilj imaju održavanje i njegovanje antifašističke tradicije i širenje rodoljublja i slobodarstva.

Konstatovana je potreba češćih susreta, na kojima će se dogovarati o konkretnim akcije.

Značajno je istaći, da su antifašističkoj borbi abanskog i makedonskog naroda izuzetno veliki doprinos dali i crnogorski revolucionari. Istorijska je činjenica da su komunističku partiju Absnije stvorili delegati KPJ-u među kojima posebno mjesto imaju narodni heroji Miladin Popović, Dušan Mugoša, Svetozar Vukmanović-Tempo i Blažo Jovanović.

Pobjedi makedonskog naroda u borbi protiv fašizma svojom herojskom borbom veliki doprinos su dali Blažo Jokov Orlandic, Svetozar Vukmanović-Tempo i plejada boraca naše revolucije.

Od osobitog zanačaja je naglasiti da su borci i antifašisti Podgorice, Kotora, Certinja i Bara imali posebno zavoljstvo i čast lijepog dočeka u Tirani od strane Ambasadora CrneGore Dušana Mrdovića kao i predstavnika crnogoraca u Albaniji.

“U Skoplju su nas dočekali predstavnici Crnogorske zajednice u Makedoniji, Matice Crnogorske i predstavnici ambasade Crne Gore na čelu sa ambasadorom Predragom Mitrovićem.

Četvrtog dana ovog studijskog putovanja boravili smo u Prizrenu gdje smo naišli na izuzetan prijem od strane ambasadora Crne Gore na Kosovu Ferhada Dinoše.

Tako da na kraju možemo reći da se antifašizam i očuvanje tradicija NOB-a sa izuzetnom pažnjom se njeguje i sa posebnim osvrtom uspostavljanjem dobrih odnosa i saradnje sa zemljanja našeg okruženja u cilju širenja antifašističkih ideja” – saopštli su antifašisti Kotora.

Najčitanije