20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CNBC: Ruski oligarsi u strahu od sankcija premještaju megajahte, četiri krenule prema Crnoj Gori

GALACTICA_SUPER_NOVA

Ruski bogataši u strahu su za svoje megajahte nakon što su zapadne zemlje nametnule sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Broj kompanija, ali i privatnih osoba obuhvaćenih sankcijama konstantno se širi, što je posebno utjeralo strah u kosti oligarsima koji su bliski Putinovu režimu. Kako javlja CNBC pozivajući se na stranice koje se bave pomorskim saobraćajem, najmanje četiri ogromne jahte u vlasništvu ruskih tajkuna napustile su proteklih dana svoje marine te su krenule prema Crnoj Gori i Maldivima, prenosi Jutarnji.hr.

Oligarsi, naime, vjeruju da će njhove jahte na Maldivima biti izvan dometa američkih i evropskih sankcija.

Vjeruje se da će imovina ciljanih ruskih oligarha pretrpjeti novi udarac nakon što je američki predsjednik Džo Bajden najavio stvaranje radne grupe koja će napraviti novi paket mjera protiv njih, a koje bi trebale zahvatiti i imovinu poput vila i superskupih brodova. Francuska takođe sastavlja popis imovine ruskih oligarha, uključujući skupe jahte i automobile, koja bi mogla biti zaplijenjena uslijed evropskih sankcija.

“Ove nedjelje pokrećemo multilateralnu transatlantsku radnu grupu čiji je cilj identifikovati, locirati i zamrznuti imovinu ruskih kompanija i oligarha koji su pod sankcijama, sve njihove vile, jahte i sve što možemo pronaći i zamrznuti”, navela je u jednom od objava na društvenim mrežama Bijela Kuća.

Jedna od jahti koja bi se mogla naći na udaru je i skupocjena “Luna” dugačka 115 metara, koja je građena specijalno za potrebe Romana Abramoviča, ali se vjeruje da ju je prodao, a trenutno se nalazi na suvom vezu u Njemačkoj.

Predsjednik ruske naftne kompanije Lukoil Vagit Alekperov je, navodi američki CNBC, već krenuo svojom jahtom iz Barselone prema Crnoj Gori. Njegova jahta zove se Galactica Super Nova i predstavlja vrh nautičke industrije, opremljena je impresivnim bazenom s vodopadom kao i heliodromom te velikim noćnim klubom. Alekperovo bogatstvo procjenjuje se na oko 25 milijardi američkih dolara.

Američki mediji podsjećaju da je Crna Gora članica NATO saveza, kao i da će se ta zemlja, koja je još 2008. pokrenula proceduru za prijem u članstvo Evropske Unije, pridružiti sankcijama protiv Rusije. Nije stoga skroz jasno zašto su milijarderi odlučili izabrati baš Crnu Goru. Ali, Maldivi su turistički raj usred Indijskog okeana koji godinama privlači brojne bogate Ruse i tamo mogu biti potpuno sigurni.

Milijarder Oleg Deripaska prije dvije nedjelje svojom jahtom Queen K je napustio Šri Lanku te se očekuje da će uskoro stići na Maldive. On je jedan od onih koji je spao pod američke sankcije 2018. godine, ali jedan je od rijetkih koji su se sada javno pobunili protiv ruske invazije.

Na društvenim je mrežama poručio kako pregovori moraju odmah početi te da je mir trenutno prioritet.

Niko od milijardera kao ni članova njihovih timova nije bio raspoložen za komentar o premještanju vrijedne imovine.

Najčitanije