16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CNN dao otkaz radnicima koji su nevakcinisani

CNN

Američki CNN otpustio je troje radnika jer su došli u kancelariju, a da nisu bili vakcinisani protiv covida-19, prenose američki mediji, dok je avio kompanija United Airlines odlučila da svi njeni radnici u SAD-u moraju biti vakcinisani.

Odluka čelnika CNN-a jedan je od prvih primjera da je neka američka firma otpustila radnike zbog kršenja pravila kompanije o vakcinaciji.

Kompanije u SAD-u smiju po zakonu tražiti od svojih radnika da se vakcinišu.

Mnoge velike kompanije, uključujući Facebook i Google, kažu da će tražiti od svojih radnika da se vakcinišu kada se vrate u kancelarije.

Direktor CNN-a Jeff Zuckers spomenuo je otkaze u memorandumu u četvrtak, a koji su prenijeli neki američki mediji.

Vakcinacija je obvezna za izvjestitelje s terena, djelatnike koji rade s drugim djelatnicima ili dolaze u kancelariju, navodi se u tom dokumentu.

United Airlines u petak je postao prva američka avio kompanija koja traži od svih svojih djelatnika u SAD-u da budu u potpunosti vakcinisani.

Prema američkim medijima to traži i avio kompanija Delta, a investicijska banka Goldman Sachs traži od svojih djelatnika da se izjasne jesu li vakcinisani premda vakcinacija nije obavezna, prenosi AP.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je da dva miliona saveznih djelatnika moraju imati potvrde o vakcinaciji ili će biti podvrgnuti obveznom testiranju i morati nositi maske.

Izvor:HINA
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije