15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Spašeni turisti kod Budve

foto feral-bar

Spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) spasio je danas popodne dvojicu Letonaca kod ostrva Sveti Nikola kod Budve.

Pomoćnik direktora UPSUL za bezbjednost plovidbe Žarko Lukšić saopštio je portalu Feral.bar da su  operateri na Pomorskom operativnom centru (POC) Svetozar Bukelić i Filip Perunović dobili nekoliko poziva za pomoć na moru, zbog čega su u akciju poslati  dva čamca.

“SAR-1 sa posadom Jasmin Koković i Velid Matović reagovali su na poziv 112 OKC da se dva državljana Letonije sa pedalinom nalaze na nepristupačnoj plaži iza ostrva Sveti Nikola kod Budve, gdje su zbog velikih talasa i zapadnog vjetra zarobljeni. Državljani Letonije su uspješno spašeni i dovezeni do Marine Budva, a pri povratku za Bar čamac je uspio da spasi još tri osobe na kajacima kod Buljarice, a koje nisu mogle da se vrate zbog talasa”, kazao je Lukšić.

Drugi čamac SAR-5 sa posadom Stevan Asović, Nikola Bošković i Marko Čejović uputio se na poziv Sektora granične policije (SGP) Bar, da se na istočnom dijelu mlađa osoba izgubila sa sumnjom davljenja u moru.

“Srećom, osoba je pronađena živa i zdrava, a posada je nastavila da do Čanja upozorava kupače da priđu bliže obali”, istakao je Lukšić.

On je dodao da su u protekla dva dana timovi UPSUL zajedno sa Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Bar i Kotor, SGP – Regionalni centar ”Jug” i plažnim spasiocima Crvenog Krsta Crne Gore upozoravali kupače i upravitelje pedalina i plovila da moraju izaći iz mora zbog  ugroženosti usljed loših vremenskih uslova i velikih talasa.

Akcija je bila sprovedena  na širem području ulcinjske, barske i budvanske rivijere, te uvale Trašte.

“Pune ruke posla ovih dana zbog loših vremenskih prilika spasiocima i operaterima na POC pričinjavale su napor, ali, sve je uspješno završeno. Po ko zna koji put UPSUL upozorava turiste i građane Crne Gore, da vode računa prilikom izlaska na more u čamcima ili plivanjem, jer u ovakvim vremenskim uslovima može doći do neželjenih posljedica”, zaključio je Lukšić.

Izvor:Feral.bar

Najčitanije