13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

COVID-19: Na Zapadnom Balkanu najmanje 4.500 novozaraženih

Najviše preminulih je na Kosovu – 18; u Srbiji preminulo devet, u Hrvatskoj šest oboljelih

Srbija – pandemija – foto EPA/Hina

Zdravstvene vlasti prijavile su oko 4.600 novih slučajeva korona virusa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, od čega je samo u Srbiji zabiljeno više od 2.300 novozaraženih u posljednja 24 sata. Najviše preminulih je na Kosovu – 18.

Korona virus u zemljama Zapadnog Balkana posljednjih dana bilježi porast, zbog čega se zdravstvene vlasti boje vrlo snažnog četvrtog vala, uzrokovan zaraznijim delta sojem korona virusa.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 595 novih slučajeva zaraze korona virusom na 10.173 testiranih, a preminulo je šest osoba, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vakcinacija i epidemiološke mjere

Želi li se produžiti turistička sezona u toj zemlji, zdravstvene vlasti pozivaju građane da se vakcinišu, ali i pridržavaju epidemioloških mjera, poput nošenja maski i drženja fizičke distance.

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 578 novih slučajeva zaraze korona virusom, ali nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva od posljedica virusa.

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo devet osoba, testirano je 12.506 uzoraka, a registrovano je 2.314 novih slučajeva COVID-19.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu covid19.rs, na bolničkom liječenju trenutno je više od 1.100 osoba, a na respiratorima su 74 pacijenta, prema podacima prikupljeni u subotu.

Od posljedica infekcije korona virusom preminulo je 18 pacijenata na Kosovu, najviše u regiji, a zabilježen je 1.891 novi slučaj korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Najčitanije