9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Čovjek koji spašava palme

Roko Štokov- foto HRT

Crveni palmin surlaš, štetočina koja je širom Mediterana uništila na hiljade palmi, brojne drvorede uz more te izmjenila pejzažni krajolik brojnih mjesta, činio se neuništivim. Ali tako nije mislio zadarski entuzijasta agronom Roko Štokov, zahvaljujući kome palme u Zadru i dalje njišu  grane.

Zovu ga i doktor za palme jer svaku poznaje u dušu. S kovčegom punim modernih instrumenata postavlja dijagnoze.

Sve je počelo pred oko godinu dana, kada su zadarske palme bile na izmaku snaga. Roko Štokov, agronom po struci, ljubitelj prirode u srcu, odlučio je učiniti sve da ih spasi.

– Priča je išla da su baš lijepi primjerci evo baš ova iza nas počeli padati. Taman se borim protiv štetnika u plasteniku i sad mi nije jasno što je napalo. Lijepo mi je stablo, žao mi je bilo tog stabla, ako raste 30 godina i sad ga nešto uništi u dva mjeseca – hajdemo to riješiti, govori Štokov.

Uhvatio se u koštac s crvenom palminom surlašom, nametnikom koji je prije nekoliko godina na Mediteran stigao sa uvezenim palmama. Zvao je, kaže, koga god je mogao.

Injektiranje palme

– Krenuo sam s jednim čovjekom u Americi, on mi je proslijedio svoje kontakte u Španjolskoj i Francuskoj. Sjeo sam na avion i otišao kod njih da vidim kako oni rješavaju to. Naišao sam na entuzijaste poput sebe, dodaje.

I dobio odgovore. U vidu učinkovitih sredstava. No sve je trebalo prilagoditi našoj mikroklimi. Ubojiti koktel uspješno uništava štetnika i oživljava zaražene palme. I što je najvažnije liječenje ne utječe na okolne biljke niti ljude.

– Mi ga tretiramo onda kada je njegova migracija najveća i samim tim snižavamo troškove i tijek daljnje zaraze. Prvi simptomi se javljaju prije nego štetnik uđe u palmu. Buba do 4 cm dužine se nastani se u samom srcu palme i vizualno ju je nemoguće primijetiti, ali se može čuti, pojašnjava.

Palme

Savremena tehnologija pomaže da ih se zamijeti na vrijeme, no isto tako da se provjeri je li posao dobro odrađen. A gdje god se problem pojavi tu je Roko. Liječio je i spašavao palme od Raba do Dubrovnika. Svoje znanje rado dijeli i podučava Komunalna društva širom obale i otoka. Kako je palmama u Zadru ponovno udahnuo život dobio je i nagradu grada. Bila je to, kaže, kruna na sve što je učinio. I ne namjerava stati.

Simbol Mediterana, Dalmacije i gotovo svakog našeg malog i malo većeg mjesta uz more, zahvaljujući Roku i entuzijastima poput njega, još će dugo njihati grane.

/K. Tartaro-HRT/

Najčitanije