18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Čovjek koji zna sve tajne pomorstva: ‘Dnevnik ‘Brigitte Montanari‘ sušio se kod mene na balkonu!’

podizanje-broda-brigitta-montanari

Marijan Žuvić, legenda Slobodne Dalmacije, njen prvi časnik palube, chief koji o brodovima zna sve.

Prenosimo dio intervjua objavljenog povodom 80. godišnjice Slobodne Dalmacije.

“Dočekao nas je s pravim iznenađenjem u rukama: izvornim brodskim dnevničkim knjigama s “Brigitte Montanari”, talijanskog broda nakrcanog opasnim plinom koji se bio potopio u Murterskom moru, a izvađen je četiri godine kasnije. Taj slučaj pratila je cijela zemlja!

– Daleko najveći publicitet imala je nesreća “Brigitte Montanari”: prevrnula se 16. 11. 1984. godine, između otoka Tetovišnjaka i Mrtovnjaka, potonuvši na dubinu od 82 metra. Prevozila je ukapljeni vinil-klorid-monomer za Jugovinil u Kaštelima. I nitko nije znao što bi i kako, nije bilo takvih iskustava, strahovalo se od katastrofe i trovanja. Brod je bio četiri godine na dnu mora. Pratio sam detaljno tu priču. Tri člana posade su poginula. Na koncu je brod podignut s dna, plin je prekrcan u drugi talijanski tanker, a “Brigitta Montanari” otegljena u Sveti Kajo i izrezana.

Pa odakle vam dnevnici?

– Otišli smo bili u Rezalište i direktor Slobodan Žanetić govori mi da ponesem koji suvenir. Dobro, ja ću ključeve kabina i tri knjige brodskih dnevnika. Bili su četiri godine u moru, još se voda iz njih cijedila. Dnevnici su se osušili kod mene na balkonu i završili u posebnoj kutiji koju nitko nije vidio do danas, kada ih mi gledamo, 35 godina kasnije, jer sam bio i zaboravio na njih. Evo ih sada na danjem svjetlu za 80. rođendan Slobodne Dalmacije. I još su čitki! Mirita li to svečarskog povoda?!

Kada vam je “Slobodna” objavila prvu vijest?

– U svibnju 1969. godine, još kao srednjoškolcu, u rubrici “Pomorstvo” koju je uređivao Bruno Tomić. Redovito sam donosio male vijesti iz pomorstva, a uz Tomića bili su tu sve stariji novinari, meni su svi izgledali strogo kao profesori.

Ima vas i u enciklopedijama?

– Kako ne, najmlađi suradnik Pomorske enciklopedije JAZU! Tu sam, među ostalim, objavio i natuknicu o čuvenim američkim teretnim brodovima klase Liberty. Izgrađeno ih je 2711, a ja imam podatke o svakom od njih. A znate li da ih je u našem Svetom Kaju izrezano točno 39! Bio sam i dopisnik londonskog Lloyds Lista, pomorskog dnevnika, za Jugoslaviju i Hrvatsku. Pa dugogodišnji vanjski suradnik izdavačkog odjela zavoda Lloyd‘s Register of Shipping.

– Imam vjerojatno najveću pomorsku biblioteku u Hrvatskoj. Nekoliko tisuća novinskih tekstova sam objavio, a ta arhiva je opet posebna i organizirana tako da za čas možete pronaći sve što vam treba. Naprimjer: kutija o postojećim hrvatskim brodarima, unutra kuverte – Atlantska, Jadroplov, Tankerska… a u svakoj sve što je napisano o tom brodaru u zadnjih 30 godina. Evo, Atlantska: kuverta o pretvorbi, pa o njihovim hotelima i zrakoplovima, onda flota… I sve tako. Ili, pišete o jadranskoj biologiji i vrstama. Nema problema, tu je kutija, pa kuverta – naprimjer, invazivne vrste, caulerpa taxifolia!

Poglavito arhiv o brodovima!

– Eee, imam kompletnu dokumentaciju za 1970 brodova većih od 100 brt-a, što je kriterij trgovačke mornarice, koji su plovili Jadranom, odnosno u flotama domaćih brodara od 1921. godine do danas. I to po pravilima društva “The World Ship Society”, od kobilice do rezališta. Ili morskog dna. Eno ih svih u spavaćoj sobi!

Cijeli intervju pročitajte >>ovdje<<.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije