31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Craft Fest Montenegro okupio domaće zanatske pivare, predstavljeno preko 50 različitih vrsta piva

Craft fest Montenegro

Prvi Craft Fest Montenegro okupio je u Podgorici domaće zanatske pivare iz Crne Gore, pa su se na pivskoj fešti koja je počela 13. i trajaće do 16. juna, predstavili proizvođači kao što su Paun, Podgoričko, Mammut, Akademija, Barba Niko, Bold i drugi. Oni su posjeticoima manifestacije ponudili više od 50 različitih vrsta piva.

Kako je kazao direktor Turističke organizacije Podgorice (TOP) Dragan Grnović craft industrija bilježi veliki rast u prodaji pića i jako je popularna među ljubiteljima piva.

– Naredna četiri dana na ovom mjestu predstaviće se šest craft pivara i sigurni smo da će svi posjetioci uspjeti da pronađu neki ukus za sebe.TOP zajedno sa Glavnim gradom prepoznaje i podržava craft industriju jer je vidi kao perspektivnu privrednu granu, a i većina craft pivara se razvija u sektoru ugostiteljstva i sve to zajedno sa ovakvim manifestacijama unapređuje turistički proizvod u glavnom gradu – poručio je on.

Kako je istakao, manifestacija se održava na jednom novom prostoru u gradu, plato između Narodne biblioteke i Skupštine Glavnog grada koji je za ovu priliku uređen u industrijskom stilu.
– Željeli smo da ovaj prostor bude malo drugačiji, autentičan baš onako kakvo je i craft pivo. Vjerujemo da će ovo biti jedno osvježenje na turističkoj mapi Glavnog grada te da ćemo ovu manifestaciju unapređivati i organizovati u godinama koje su pred nama – rekao je on.

Craft Fest Montenegro je prvi festival koji ističe važnost podrške domaćim proizvođačima i umjetnicima. Ponuda će isključivo sadržati proizvode iz Crne Gore, a na bini će nastupati samo domaći izvođači, dodatno osnažujući crnogorsku lokalnu kulturu i identitet. Kako je kazao predsjednik Udruženja pivara Crne Gore Srđan Jovović pivari sa ovih područja do sada su svoje proizvode izlagali u ugostiteljskim objektima i marketima, a pomenuti festival predstavlja idealnu priliku kako bi se predstavili širem auditorijumu.

– Slogan ove manifestacije je “Kupujmo domaće”, te će se i sad i ubuduće ovdje naći samo proizvodi isključivo iz Crne Gore. Svakog dana u toku trajanja festivala imaćemo happy hour od 17 do 19, kada će cijene svih piva biti snižene. Jako sam zadovoljan što vidim ovoliki broj naših sugrađana kao i turista, i ovim putem pozivam sve koji nisu sa nama večeras da posjete festival u narednim danima – rekao je Jovović.

Podgorička pivara Bold locirana u Maslinama postoji već pet godine i prema riječima Vasilija Prelevića predstavnika te pivare okupljanje svih pivara je nešto što se dugo očekivalo.

– Već pet godina se ovim bavimo i ovo je prvi put da nam se ukazuje prilika da se zajedno okupimo zajedno sa kolegama, i pokažemo naše proizvode našim sugrađanima. Naša piva su napravljena bez ikakvog kompromisa sa kvalitetom: 100% žito, hmelj, kvasac i ječam, pivo rađeno prema njemačkim standardima. Ne samo što se nadamo da će ovo postati tradicija, nego težimo ka tome da se ovo uzdigne na mnogo veći nivo jer država Crna Gora ima potencijala – smatra Prelević.

Prvi Craft Fest Montenegro organizuje Turistička organizacija Podgorice, Sekretarijat za kulturu i Udruženje craft pivara Crne Gore.

Najčitanije