17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora biće bogatija za moderni ski-centar na Hajli

Hajla – ski centar

Crna Gora je skriveni dragulj za turiste koji odmor tokom zime žele da provedu na planini. Zimska sezona do sada se dominantno oslanjala samo na Durmitor i Bjelasicu, ali uskoro će im se pridružiti i Hajla, gdje se krenulo u izgradnju modernog ski-centra.

Fokus na domaćim turistima

I dok izgradnja novog skijališta teče planiranom dinamikom, u ski-centru Hajla za Vikend novine kažu da su zadovoljni početkom zimske sezone uprkos pandemiji korona virusa.

– Trenutno, skijalište u Rožajama posjeduje jednu stazu dugu 1.019 metara, koristimo ski-lift tip sidro. Vožnja sidrom traje oko pet minuta do vrha staze, a druge aktivnosti su i škola skijanja, kroz koju tokom sezone prođe i po 400 djece – rekao je Vikend novinama direktor skijališta Mirsad Kalač.

Prema riječima Kalača, s obzirom da je skijalište pozicionirano na granici sa dvije susjedne države, gosti su najčešće iz okruženja.

– Međutim, ove godine smo se fokusirali na lokalne turiste i usmjerili se ka njihovim očekivanjima, a razlog tome je ograničavanje kretanja zbog pandemije COVID-19. Na skijalištu se pridržavaju svi epidemioloških mjera, tako da smo zadovoljni i posjetom i početkom turističke sezone – objasnio je Kalač.

U planu je, kako kaže Kalač, da preduzeće na čijem je on čelu bude pripojeno državnom preduzeću Skijališta Crne Gore, koje i realizuje gradnju novog ski-centra na Hajli.

– Cilj je i u ljetnjoj sezoni privući goste, kroz razne manifestacije, kako sportske, tako i rekreativne – dodao je on.

Detalji projekta

Kako je objavila Vlada, za izgradnju ski-centra je obuhvaćeno područje površine 4.326,49 hektara, a prostor u granicama zahvata lokalne studije lokacije Hajla i Štedim, prepoznat je kao planinsko, ljetnje, zimsko, sportsko-rekreativono područje na nadmorskoj visini od preko 1.500 metara.

– Predmetna lokacija predstavlja najkvalitetniji planinski turistički lokalitet u opštini Rožaje. Izgradnja skijaškog centra na Hajli i Štedimu u smislu iskorišćavanja prirodnog potencijala područja doprinijeće razvoju turizma i dodatno uticati na povećanu tražnju za poljoprivrednim i šumskim proizvodima, različitim servisnim uslugama, za nekretninama i dr., čime će se podići atraktivnost i konkurentnost područja i rožajskog kraja u cjelini – navodi se u Vladinoj studiji.

Plan je da se napravi novi turistički centar, sa sportsko-rekreativnim sadržajima stazama i žičarama koje se penju ka vrhovima Ahmice i Crnom vrhu, a dopunu turističkim sadržajima čine revitalizovana katunska naselja i pejzažne vrijednosti koje se smiju razvijati samo na postojećim karakteristikama, sa budućom izgradnjom koja mora biti primjerena prirodnom prostoru, objektima male spratnosti, uklopljenim u okolinu, uz prožimanje prirodnog i kulturnog predjela.

Kako je saopšteno iz Skijališta Crne Gore, svi novi investicioni projekti podrazumijevaće i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje kako rad skijališta ne bi bio uslovljen vremenskim prilikama, odnosno visinom sniježnog pokrivača.

Planina Hajla se nalazi na krajnjem istoku Crne Gore, na samoj granici sa Kosovom. Najvisočiji vrh je Hajla 2.403 metara nadmorske visine što ovu planinu čini najvisočijom planinom crnogorskog dijela Prokletija. Ski centar Hajla je udaljen 8 kilometara od grada Rožaje. Ski centar će se graditi u dvije faze. Prva faza obuhvata izgradnju: pristupnog puta, platoa parkinga, bazne stanice, elektroenergetske i druge infrasturkturne mreže, dovoljnog broja ski staza kao i nabavke nužne opreme. Druga faza se odnosi na izgradnju sistema za vještačko osnježavanje i akumulacionog jezera. Cjelokupan projekat izgradnje je planirano da bude gotov tokom 2022. godine, a gradi se u skladu sa PPPN za Bjelasicu i Komove.

Izvor:Analitika
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije