12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora će se uskoro pridružiti Evropskoj organizaciji morskih luka

Luka Kotor – foto Ivka Janković

Crna Gora će se uskoro pridružiti Evropskoj organizacije morskih luka (European Seaports organization ESPO) i započeti i konkretne aktivnosti, saopštila je Tanja Janović, generalna direktorka Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

Iz MKI je saopšteno da su državni sekretar MKI Zoran Radunović i Janović danas održali online sastanak sa generalnom sekretarkom ESPO Izabel Rikbost vezano za podnošenje aplikacije za prijem Crne Gore u članstvo ove evropske institucije.

“Podsjećamo da se delegacija Ministarstva kapitalnih investicija susrela sa predstavnicima ESPO na konferenciji održanoj u Tirani u drugoj polovini 2021. godine i tom prilikom razmatrane su mogućnosti saradnje crnogorske pomorske administracije i radnih tijela ESPO”, piše u saopštenju MKI.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je Rikbost predstavila aktivnosti i radna tijela ESPO kao i mogućnosti konkretne saradnje u raznim oblastima.

Luka Kotor – objektivom reportera – Zoran Nikolić

“Riječi je bilo i o narednim koracima koje Crna Gora treba da ispuni kako bi se sprovele procedure vezano za status naše zemlje kao posmatrača u ovoj organizaciji”, piše u saopštenju MKI.

Radunović je istakao značaj saradnje budući da komiteti u okviru ESPO pružaju mogućnost tehničke ekspertize i savjetovanja i to u oblastima u kojima Crna Gora ima namjeru dalje da vodi razvojnu politiku u oblasti pomorstva.

Janović je istakla da ne postoje prepreke za formalizovanje saradnje u narednom periodu i da će se Crna Gora uskoro pridružiti ESPO i započeti i konkretne aktivnosti.

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije