5.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora ima moderne kapacitete za nadzor i efektivnu zaštitu podvodne kulturne baštine

Radionica Podgorica

Crna Gora ima savremene kapacitete za nadzor i efektivnu zaštitu podvodne kulturne baštine, zaključci su predstavnika institucija u lancu kulturne baštine i ronilačkog turizma na radionicama održanim 29. novembra u Baru i 30. novembra u Podgorici.

Radionice o usavršavanju vještina koncesionara u ronilačkom turizmu održane su u sklopu projekta WRECKS4ALL, a glavna tema bila je zaštita i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom kao resursnom osnovom za razvoj ronilačkog turizma. Radionicama su prisustvovali predstavnici Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Mornarice Vojske Crne Gore, Nacionalne turističke organizacije, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, te Opštine Bar.

UPS stanica

U sklopu radionica organizovana je i posjeta VTS obalnoj stanici Uprave pomorske sigurnosti, gdje je predstavnicima institucija prezentovana najsavremenija oprema i radarski sistemi za praćenje i nadgledanje teritorijalnih voda Crne Gore, koji u kontekstu zaštite podvodne kulturne baštine imaju mogućnost praćenja plovila, snimanja njihovog kretanja i zaustavljanja u zonama podvodne kulturne baštine, kao i retroaktivan uvid u tok plovidbe različitih plovila.

Radionica Bar

Uspostavljanje sistema aktivnog praćenja i zaštite lokaliteta koji su zaštićeni kao podvodna kulturna baština po automatizmu UNESCO-ve konvencije moguća je kroz konstantnu komunikaciju i međuinstitucionalnu saradnju.

Najčitanije

rsojevka