20 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora kupuje brod i obnavlja liniju Bar – Bari

“Sveti Stefan II” na putu za Bijelu – foto Boka News

Crna Gora je odlučna da obnovi liniju Bar-Bari, koja je ukinuta 2016. godine. Na jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projeka u pomorskom saobraćaju je nabavka “RO-RO” putničkog broda koji bi saobraćao od Bara do Barija. Tako bi Crna Gora obnovila brodsku liniju, koju sada održava hrvatska Jadrolinija, pišu Dnevne novine.

Linija Bar – Bari

Brodska linija sa Italijom počela je da radi 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vrijeme sankcija, redovno funkcionisala. Ipak, prije četiri godine naša država je ostala bez broda Sveti Stefan II kojem je klasifikaciona kuća Biro Veritas oduzela klasu. Liniju je preuzela Hrvatska, čija Jadrolinija prevozi putnike na relaciji Bar-Dubrovnik-Bari.

Međutim, kako je navedeno u Strategiji razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine, Crna Gora planira da nabavi novi putnički brod. Kupovina bi trebala da bude realizovana u 2022. godini.

“Strategija razvoja pomorske privrede predviđa podršku koja se odnosi na nabavku ‘RO-RO’ putničkog broda u cilju obavljanja međunarodnog pomorskog saobraćaja i nesmetanog linijskog prevoza robe i putnika između Crne Gore i drugih zemalja regiona od domaćih brodara. Predmetna aktivnost predviđena je Akcionim planom i njena dinamika podrazumijeva realizaciju u 2022. godini”, objašnjeno je u strategiji.

Najčitanije