21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora – na primorju potrebno 20.000 sezonskih radnika

Kuvari

Prema procjenama Zavoda za zapošljavanje CG, ove letnje sezone samo na primorju biće potrebno oko 20.000 sezonskih radnika, a direktor Zavoda Suljo Mustafić istakao je da, iako ima mnogo nezaposlenih, ohrabruje podatak da se iz godine u godinu taj broj smanjuje.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana, prenosi podgorički sajt Bankar.

On je dodao i da „radnu snagu treba učiniti konkurentnijom pre pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizaciom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU.

Predsednik crnogorskg turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da nema poslodavca u Crnoj Gori koji neće da zaposli domaćeg radnika, jer su radnici sa strane skuplji, ističući da crna Gora nema dovoljno radne snage.

„Mi u turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku”, istakao je Radulović.

Plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura, a u regionu jedino su u Hrvatskoj veće zarade.

Najčitanije